Overslaan en naar de inhoud gaan

Diksmuide | IJzerboomgaard

Diksmuide

In 2008 werd de hoeve van het Koninklijke Technische Atheneum en de aanpalende gronden aangekocht door het provinciebestuur van West-Vlaanderen. De gebouwen stonden op dat moment leeg en hadden eerder dienst gedaan als koeien- en varkensstal en als slachthuis voor de opleiding slagerij.

IJzerboomgaard in Diksmuide
IJzerboomgaard in Diksmuide

In 2013 werden de eerste plannen opge- maakt. Een participatieproject werd opgestart met buurtbewoners en jongeren voor de opmaak van de definitieve plannen voor de speelzones en kampeerzones. De site is gelegen tussen de IJzer en de zuidwestelijke omleidingsweg. Dit unieke domein ligt aan de IJzertoren en op wan- delafstand van het stadscentrum en is aan het uitgroeien tot een aantrekkelijke groen- en recreatiezone voor alle generaties. Bij de natuurlijke speelzone werd veel aandacht besteed aan speelinfrastructuur met o.a. waterplassen, lichte hellingen, avontuurlijke routes en speeltoestellen. Tijdens vakantieperiodes kunnen jeugdgroepen komen kamperen op het terrein en daarbij gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen in de hoeve. Als centraal punt op het domein zijn in de voormalige stallen van de vierkantshoeve een polyvalente ruimte met cafe- taria, een fietscafé en een kinderboerderij voorzien. Zo wordt de IJzerboomgaard een rust- en onthaalpunt voor de fietsers die de Westhoek doorkruisen via de IJzerdijk en de Frontzate.

In totaal werden 7.000 bomen en struiken, en een fruitboomgaard met 300 fruitbomen aangeplant. Ook zijn er verschillende picknickvoorzieningen en pluk- en moestuinen met kleinfruit die door bezoekers, scholen en de vzw De Groene Kans kunnen worden gebruikt.

  • Adres: IJzerdijk 41
  • Oppervlakte: ca. 23 ha
  • Ontwerp: Buro Geert Bossaert, Moorslede i.s.m. Studio Basta, Kortrijk
  • Groenaanleg:
    • bomen en struiken : groendienst Provincie West-Vlaanderen
    • pluktuinen: De Groene Kans
    • groenonderhoud: groendienst Provincie West-Vlaanderen en De Groene Kans, Diksmuide.