arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Landen | Park Rufferdinge

Landen

In Landen ligt het centraal gelegen park Rufferdinge. Er is een belevingscentrum en een graanwatermolen met heel wat historische waarde. Momenteel is er een brasserie in gevestigd. In 1875 werd een mooie villa gebouwd in streekeigen eclecticisme die jarenlang dienst deed als vredegerecht. De stad Landen verwierf het gebouw en bracht er een maatschappelijke functie in onder, met name buitenschoolse kinderopvang.

Landen - Park Rufferdinge
Landen - Park Rufferdinge

De prachtige historische gebouwen worden omsloten door een mooi stadspark van een 2 ha. Het park is langs vijf ingangen toegankelijk. In het verleden was het park enkel opgebouwd uit monotone grasvelden en bomen. Onlangs werd gekozen om het park aantrekkelijker, kleurrijker en biodiverser te maken. Op verschillende stukken werd gekozen voor extensief maaibeheer, fruitbomen werden geplaatst, net als bijkomende aanplantingen. Een leuk aspect is dat de buitenschoolse kinderopvang en het bijhorende buitenspeelgebied helemaal omringd is door bijvriendelijke, kleurrijke aanplantingen. Dit geeft een zeer aangenaam totaalbeeld. Landen heeft ook een wilde bijenplan laten opstellen. Park Rufferdinge kreeg hierin een goede score. Op amper twee dagen werden 22 wilde bijensoorten aangetroffen.

Doorheen het park stroomt de Dormaalbeek. Ook kletterend water is dus van de partij in dit park. Onlangs werd in de Dormaalbeek de aanwezigheid van de Rivierdonderpad, een Landense koestersoort, vastgesteld. Ook werd onlangs een vismigratie-knelpunt weggewerkt.

  • oppervlakte: 19.702 m²
  • ontwerp: Stad Landen i.s.m. Natuurpunt
  • beheer: Stad Landen
  • contact: Björn Wauters – Pieter Degreef
  • adres: Molenbergstraat 2-4, Landen