Het Belgische team bestaande uit architect Aikaterini Ntavou en landschapsarchitect Laura Peralta won met het project “Rebirth: a foods’s tale” de allereerste editie van de Streetlife Design Competition, een samenwerking tussen Streetlife en Landezine. Het winnende ontwerp voor een vernieuwde openbare ruimte in Anderlecht combineert met succes stedelijke voedselproductie met een inclusieve samenleving.
Op vrijdagavond 24 maart 2023 presenteerden de twaalf geselecteerde teams tijdens de finale hun project voor de jury en het publiek. Doel van de ontwerpwedstrijd was het onder de aandacht brengen van het vak landschapsarchitectuur onder jonge ontwerpers van verschillende disciplines. Dit werd gestimuleerd, door de deelnemers te vragen een team samen te stellen met diverse creatieve disciplines. Binnen het wedstrijdthema “Lost Sites” werd gevraagd een locatie te herwaarderen, waarbij naast het landschappelijke vraagstuk ook oplossingen worden aangereikt voor een ander, zelfgekozen, maatschappelijk probleem.
De deskundige vakjury selecteerde uit de meer dan 70 inzendingen twaalf projecten voor de shortlist. Tijdens de live finale show hebben de genomineerde teams hun projecten gepresenteerd in een korte pitch. Onder de aanwezigen waren afgevaardigden van gerenommeerde landschapsbureaus, diverse landschapsinstituten en -verenigingen en nationale en internationale vakbladen.
Het juryrapport schrijft over het winnende project: Rebirth: A Food’s Tale is een »lost site« in Anderlecht dat er in slaagt een verwaarloosde buurt nieuw leven in te blazen en als pilot kan dienen voor een groter masterplan. Het ontwerp combineert met succes stedelijke voedselproductie met de inclusieve samenleving en, in breder perspectief, herstelt het de verbinding met het water en creëert het nieuwe openbare ruimte. De met elkaar verweven doelen worden in een esthetisch sterk plan bereikt. Het team ziet een andere toekomst op kleine schaal en stelt nieuwe gebruiksmogelijkheden voor. Tegelijkertijd creëert het een vruchtbare en uitnodigende ruimte voor sociale interactie en een platform voor biodiversiteit. Het project neemt een voorvechtersrol in voor het creëren van bewustwording over voedselproductieprocessen en een gezonde stedelijke omgeving en illustreert een uitnodigend en inspirerend kader.
De tweede prijs ging naar het project “The Golden Connection” waarin een site in Porto (PT) wordt aangepakt door Alex Pontes de Albuquerque, Isabelle Caroline de Freitas, Mayara Ledo Mendes en Mariana Coelho Andrade Horta, studenten landschapsarchitectuur. De derde prijs is voor Steffy Chammanikkodath, Lucie Delacoste en Federico Marchese, studenten landschapsarchitectuur en architectuur uit Rome (IT) voor hun project “RESURFACING – designing with instability”.
Er waren ook drie eervolle vermeldingen voor projecten in Dublin (IR), London (VK) en Den Haag (NL). Naast de eer gingen de zes winnende teams ook naar huis met een mooie geldprijs.
De vakjury, bestaande uit Julie Bargmann (D.I.R.T., VS), Jenny Osuldsen (Snøhetta, NO), Eric Manfrino (LAND’ACT, FR), Antje Stokman (Hafencity University, DE) en de directeuren van de organisatie, is positief verrast door het hoge niveau van de inzendingen. De geografische spreiding van de inzendingen was hoog, een derde van de projecten speelde zich af in Noord-Amerika en twee derde in Europa. Diverse opleidingsinstituten hebben de competitie opgenomen in hun curriculum, hieruit zijn zeker 2 finalisten voort gekomen.
Deze succesvolle eerste editie zal over twee jaar ongetwijfeld een vervolg krijgen, gemotiveerd door de wereldwijde opgave voor het creëren van een meer groene, leefbare en klimaatbestendige omgeving. Deze competitie moedigt jong talent aan door middel van kritische opgaven in het werkveld landschapsarchitectuur een positieve impact te maken.
De winnaars en alle inzendingen zijn te bekijken op www.streetlifedesigncompetition.com
Bron foto: Het winnende team ontvangt de prijs uit handen van de jury © Streetlife