
Koksijde | Landschappelijke restauratie 'Ten Bogaerde'
Vorige winter zette Koksijde een belangrijke stap in het herstel van het historische landschap rond de abdijhoeve Ten Bogaerde.
De Vereniging voor Openbaar Groen organiseert jaarlijks de wedstrijd Openbaargroen-awards. Heel wat Vlaamse steden en gemeenten dienen hier hun nieuwste realisaties in:
Vorige winter zette Koksijde een belangrijke stap in het herstel van het historische landschap rond de abdijhoeve Ten Bogaerde.
Het oudercomité van GIBO Heide heeft het initiatief genomen om de speelplaats van hun kinderen te ontharden en te vergroenen.
Het vernieuwde Stationsplein in Roeselare straalt een frisse, groene dynamiek uit.
Het Frans Van Hombeeckplein in Berchem werd klimaatbestendiger met robuust groen.
Stad Genk werkt aan een constante centrumvergroening. Dit jaar werd er onthard tussen het stadhuis en de Dieplaan om plaats te maken voor groen.
De herinrichting van het Kokkelbeekplein slaagt erin om alle parkeerplaatsen te behouden, maar tegelijkertijd ook aandacht te bieden voor klimaatvriendelijkheid.
De westzijde van de brug in het centrum van Izegem is omgevormd tot een brugpark.
Het Cirkelspark behoudt zijn natuurlijke karakter en verbindt natuur, geschiedenis en rust.
In de Reynaertwijk is een bijzonder groen- en speellandschap ingericht.
Het verharde hoofdpad van de begraafplaats te Meerhout was aan vervanging toe, waarbij de gemeente de kans greep om de vergroening door te trekken.
In 2020 verwierf stad Brugge grond en naast het bestaande Veltem-bos, tot voor kort intensief gebruikt voor landbouw. Het creëren van een mooi comfortabel wandel- en fietspad loopt als rode draad door het ontwerp van deze parkinrichting.
Tessenderlo is bezig met de uitvoering van het hemelwaterplan. Zij zagen dit als dé kans om ook een boost te geven aan de beleving en biodiversiteit in de straat Hemelrijk, de eerste in Tessenderlo die werd onthard en beplant.
De doelstelling van het ontwerp was om een familievriendelijk park te creëren rondom de Heirbrug-molen. Deze molen is een beschermd monument en de site errond is aangeduid als beschermd stadsgezicht.
Omdat de voetbalclub een nieuw kunstgrasveld kreeg, wilde de stad inzetten op meer openbaar groen rond de sportvelden. Alle niet-noodzakelijke omheiningen werden weggenomen, waardoor er een open groene ruimte van 8.000 m² ontstond.
Stad Hasselt sloeg de handen in elkaar met elf lokale basis- en secundaire scholen om hun speelplaatsen te transformeren tot groene, klimaatrobuuste en biodiverse omgevingen.
De A. Ruzettelaan in Blankenberge, gelegen naast de duinen, onderging een opvallende transformatie. In samenwerking met verschillende partners besloot de stad het rijvak dichtst bij de zee over één kilometer volledig te ontharden, waardoor de laan nu eenrichtingsverkeer is.
Het project 'Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen' zorgt voor een living lab aan grondgebonden groene gevels en biodiverse groendaken in de dorpskern.
Met het project ‘Antwerpen breekt uit’ gaan de stad en haar districten na hoe de klassieke straten kunnen evolueren naar duurzame groene ruimtes voor de wijk en haar bewoners. De Brusselstraat is het eerste project dat heel dit proces heeft doorlopen.
De Lijnbaanstraat in Oostende onderging een succesvolle herinrichting van voormalige stadsparking tot een groene oase.
Meer en meer mensen willen graag begraven worden op een ecologische manier. Stad Kortrijk zet in op duurzaamheid en wou graag op die vraag tegemoet komen door te investeren in een urnenbos.
Het voorbije jaar werkte de Groendienst aan verschillende kleine omvormingen in het centrum van Sint-Denijs-Westrem. Deze vernieuwde groenzones kwamen tot stand door ontharding en herinrichting, en zorgen voor meer biodiversiteit, identiteit, een verhoogde gebruikswaarde en een algemene opwaardering van het openbaar domein.