arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische tuin op Floriade Expo 2022

2 min. leestijd
Belgische tuin op Floriade Expo 2022

BelExpo, het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, heeft een wedstrijd uitgeschreven voor architecten en landschapsontwerpers om de tuin te ontwerpen die België 6 maanden lang zal vertegenwoordigen op De Floriade Expo 2022 in Almere. Het bureau Nicolas Godelet Architectes & ingénieurs Uit Yvoir kwam als winnaar Uit de bus.

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal.

België heeft samen met de Gemeenschappen en Gewesten een driehoekig stuk grond van zo'n 500m2 uitgekozen aan de rand van het water, met als doel de Belgische tuinbouw en de groene innovaties in ons land te promoten. De tuin en het paviljoen, ontworpen door Nicolas Godelet Architectes & ingénieurs, tonen Belgische oplossingen voor de 'ontwikkeling van groene steden', het thema van de tentoonstelling. Hun 'regeneratieve tuin l overtuigde de jury, die lette op criteria als esthetiek en duurzaamheid. Het team van Nicolas Godelet tekende in 2019 al voor het ontwerp van de Belgische tuin op de internationale tuinbouwtentoonstelling in Peking. Onlangs ontwierp het team ook de beroemde Big Air l -skischans voor de Olympische Winterspelen van Peking 2022.

 

Een regeneratieve tuin

Voor de Floriade heeft het bureau een project bedacht dat tegelijk architectonisch, geometrisch (talloze verwijzingen naar de driehoek) en natuurlijk is, naar het voorbeeld van de Belgische tuinen. Het gaat om een speels ontwerp, een ontspanningsplek waar gezinnen o.a. houten spellen kunnen uitproberen. De Belgische tuin biedt ook een zinnenprikkelend parcours, zoals een pad langs eetbare planten.

In het midden staat een half-open modern paviljoen waar de drie gewesten zullen uitpakken met Belgische innovatieve oplossingen voor de tuin- en landbouw van de toekomst. De architectuur van het paviljoen is zo ontworpen dat de milieu-impact tot een minimum wordt beperkt. Elk gekozen materiaal is volledig herbruikbaar of afbreekbaar, koolstofarm, regenereerbaar en natuurlijk. Van aarde, hout en hennep tot natuurlijk composteerbaar bioplastic: alles wordt aan het eind van de tentoonstelling hergebruikt of gerecycleerd.

Gerelateerde artikels