arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere bomen voor ons veranderend klimaat

5 min. leestijd
Tilia platyphyllos 'Zelzate'

Op het seminarie ‘Green Cities for a sustainable Europe’ op de vakbeurs Green in Gent presenteerde Lucien Verschoren, voorzitter van de federatie van boomtelers, een nieuwe lijst van 80 klimaatbomen. Dat zijn boomsoorten die goed bestand zijn tegen het opwarmende klimaat en goed weerstand bieden tegen wind, droogte en wateroverlast. Deze bomen kunnen ziekten en plagen weerstaan omdat ze niet verzwakt worden door de extreme weersomstandigheden.

Bomen zijn een antwoord op de effecten van klimaatverandering in de stad, zo betoogde Verschoren. Door de juiste soorten goed aan te planten, beperken we hittestress, langdurige droogte en wateroverlast. Bomen leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan het leefklimaat en de biodiversiteit in de stad. Door CO2 op te nemen en fijnstof te filteren, zuiveren ze de lucht. Door hun schaduw, maar vooral door verdamping zorgen bomen ook voor verkoeling.

Anderzijds hebben de extreme weersomstandigheden ongetwijfeld invloed op onze bomen en planten. In onze tuinen en parken zijn de gevolgen daarvan reeds duidelijk waar te nemen. Jonge planten verdrogen, de toenemende hitte veroorzaakt schorsbrand, knoppen en bloemen bevriezen door het vroege uitlopen… Bovendien is de ziekte en plaagdruk recent verstoord door verschuiving van natuurlijke vijanden en de introductie van nieuwe plagen.

Klimaatbomen

Een antwoord hierop zijn klimaatbomen. Dat zijn boomsoorten waarvan uit onderzoek en ervaring vastgesteld is dat ze bestand zijn tegen het extremer klimaat met veel wind, droogte en wateroverlast, en die ook redelijk tot goed weerstaan aan ziekten en plagen.

Elke boom moet voldoende bewortelbaar volume krijgen, in verharding bij voorkeur minimaal 12 m² substraat. Gemengde beplantingen genieten de voorkeur. Verschillende soorten en verschillende groottes toepassen zorgt voor een stabielere beplanting.

 

De volledige bomenlijst vindt u hier

Gerelateerde artikels