arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Boombruggen helpen eekhoorns oversteken

3 min. leestijd
Eekhoornbrug Rivierenhof © provincie Antwerpen

Dwars door het provinciaal domein Rivierenhof (Deurne, Antwerpen) loopt de drukke Hooftvunderlei. Omdat het Rivierenhof onderdeel is van het Groen Kruis – een aaneenschakeling van natuurgebieden ten noordoosten van Antwerpen – vormt deze verkeersweg een barrière voor heel wat dieren. Om een veilige oversteek voor eekhoorns en andere boombewoners mogelijk te maken, werden op 18 januari twee zogenaamde boombruggen geplaatst.

Een boombrug is een dik touw tussen twee boomkruinen, over drukke autowegen heen. Het is een eenvoudige en goedkope manier om boombewoners te laten oversteken. De inspiratie voor boombruggen komt uit tropische gebieden, waar apen de touwen gebruiken om veilig over te steken. Een gespecialiseerd boomverzorgersteam kwam met hoogtewerkers ter plaatse om de touwen op 12 meter hoogte tussen de boomkruinen te bevestigen.

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester van Deurne, is alvast blij met deze bijzondere oversteekplaatsen.“Jaarlijks sterven er heel veel kleine zoogdieren bij het oversteken van drukke wegen in Antwerpen. Door de boombruggen over de Hooftvunderlei aan het Rivierenhof te plaatsen, willen wij dat zoveel mogelijk voorkomen.”

Sluitstuk van omvangrijk project

De afgelopen weken kwamen er al boombruggen over de Houtlaan in Schilde en Wijnegem en over de Botermelkbaan in Schoten. Regionaal Landschap de Voorkempen en Natuurpunt, partners in het project, zochten samen naar goede locaties. Groen Kruis plaatste in totaal zestien boombruggen. De twee exemplaren in provinciaal domein Rivierenhof zijn het sluitstuk van het Groen Kruis-project. De boombruggen is een van de projecten van gebiedsprogramma Groen Kruis, waarmee we de afzonderlijke open-ruimtegebieden in de noordoostelijke rand van Antwerpen met elkaar willen verbinden”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens. “De stedelijke leefomgeving is er immers sterk versnipperd en verkeersassen, spoorlijnen en waterwegen maken het voor dieren niet evident om vrij rond te bewegen. Met Groen Kruis zoeken we naar verschillende oplossingen hiervoor. De boombruggen zijn een verrassend simpele maar effectieve oversteek voor eekhoorns. Andere verbindingen, zoals de ecostrook over de Hoogmolenbrug, zijn dan weer meer complex.”

De boombruggen over de Hooftvunderlei zijn er mee gekomen op vraag van district Deurne en het provinciaal domein Rivierenhof zelf. Medewerkers en bezoekers van het Rivierenhof merkten dat de eekhoorns en andere boombewoners van het domein slachtoffer werden van het verkeer. In het Rivierenhof zijn ze dan ook verheugd met de komst van de boombruggen. De eekhoorns zijn immers een vaste waarde voor het park. Nu ze via de boombrug de Hooftvunderlei kunnen oversteken, kunnen ze veilig het hele domein bereiken. De boombruggen zijn een mooi voorbeeld van een eenvoudige oplossing met een grote positieve impact voor de dieren die in het park wonen.

Provincie coördineert samenwerkingsverband Groen Kruis

Gebiedsprogramma Groen Kruis is actief in het gebied ten noordoosten van stad Antwerpen en werkt onder meer aan het verbinden van open-ruimtegebieden. Daarvoor werkt Provincie Antwerpen samen met de districten Ekeren, Merksem en Deurne en de gemeenten Schilde, Schoten, Wijnegem en Wommelgem, en met partners Agentschap Natuur en Bos, Departement Omgeving en Regionaal Landschap de Voorkempen.

 

Bron foto: Een dik touw op 12 meter hoogte is vormt een efficiënte en goedkope faunapassage. © provincie Antwerpen

Gerelateerde artikels