arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bosomvorming in het Waasland groot succes

2 min. leestijd
De aanplant van jonge bomen als onderdeel van het project ‘Klimaatrobuuste bossen voor het Waasland’. © TV Oost

De Bosgroep Waasland sluit het project Klimaatrobuuste bossen voor het Waasland af met indrukwekkende resultaten. Doel van het project was naaldbossen omvormen naar gemengde bossen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Er zijn 30.130 bomen geplant en er is 2.870 meter bosrand aangelegd. Op die manier werd 64,4 hectare bos klimaatrobuuster gemaakt.

Daarnaast organiseerde de Bosgroep ook opleidingen, plantacties met scholen en informeerde ze heel wat burgers over de nood aan bosomvorming. Dit project is een PDPO-project (Programma voor Plattelandsontwikkeling) en werd uitgevoerd dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. De gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke trokken mee aan de kar als copromotor.

Dankzij de ervaring van de voorbije jaren kan de Bosgroep de doelstellingen voor de Wase bossen nog scherper stellen en wil zij nog meer inzetten op het verhogen van de biodiversiteit en het verbeteren van de bosbodem om tot een gezond, veerkrachtig bosecosysteem te komen. Sinds kort is daarvoor een nieuw project goedgekeurd, De Wase bosrenovatie, met steun van LEADER. De goede samenwerking die de Bosgroep, de zeven gemeenten en de Provincie de voorbije jaren opbouwde, krijgt dus een vervolg. Voor het nieuwe project zullen nieuwe technieken worden ingezet, zoals het toevoegen van steenmeel bij verjongingsgroepen om de bosbodem op arme zandgrond te verbeteren.

Bekijk hier de resultaten.

 

Bron foto: De aanplant van jonge bomen als onderdeel van het project ‘Klimaatrobuuste bossen voor het Waasland’. © TV Oost

Gerelateerde artikels