Botanische graffiti zijn een rage in Frankrijk, Engeland en nu ook in Nederland. Een groeiend aantal botanici gaat met krijtjes de straat op om stoepplanten te benoemen. Ze schrijven de naam en eventueel bijzonderheden bij de plant. Zo worden voorbijgangers zich bewust van wat er om ze heen groeit en bloeit.
Het fenomeen van botanische graffiti begon in Frankrijk. In een veelbekeken video laat Boris Presseq van het Natuurhistorisch museum van Toulouse zien hoe en waarom hij plantennamen op straat schrijft. Dat filmpje ging viraal op sociale media. Op korte tijd werd het ook een rage in Engeland, zo meldde de krant The Guardian.
Stoepplantjes zijn belangrijk
In navolging daarvan heeft de Hortus Botanicus van Leiden het project ‘Stoepplantjes’ gelanceerd. Daarmee wil de Hortus meer waardering kweken voor de wilde planten op de stoep. Die zijn nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel voor bestuivers en vogels en dragen bij aan de biodiversiteit. Je ziet andere soorten dan een aantal jaar geleden: de nieuwe stoepplantjes zijn goed bestand tegen klimaatsveranderingen. Het botanisch stoepkrijten, met stoepkrijt de naam bij plantjes schrijven, is volgens de universiteit een geweldige manier om passanten op de planten te wijzen en ze op een leuke manier plantennamen te leren kennen. Nu iedereen nog veel rond het eigen huis actief is vanwege corona, biedt het plantenkenners de mogelijkheid anderen te helpen. Passanten krijgen een interessante nieuwe kijk op hun eigen omgeving en het helpt kinderen om plezier te krijgen in planten.
De universiteit roept plantenkenners op om met stoepkrijt aan de slag te gaan en de Nederlandse of wetenschappelijke naam bij de planten te schrijven. Vervolgens kun je met de hashtag #stoepplantjes foto’s op social media delen om meer mensen te stimuleren mee te doen.