Overslaan en naar de inhoud gaan

Brigitinnenpark wint categorie Publieke Ruimte van de Brussels Architecture Prize

2 min. leestijd
Brigitinnenpark wint Brussels Architecture Prize © Urban Brussels

De tweejaarlijkse Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en werd in december voor de tweede keer uitgereikt. Deze prijs ging van start in 2021 als initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en is een coproductie van Urban.Brussels en A+ Architecture in Belgium. De Brussels Architecture Prize bekroont recente realisaties van Belgische of buitenlandse architecten in Brussel en van Brusselse bureaus in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland.

Uit de 170 ingezonden en 24 genomineerde projecten selecteerde de internationale jury winnaars in vier categorieën (kleine interventie, grote ingreep, publieke ruimte en extra muros), koos een opkomend talent voor de Promising Young Architect Award en reikte de Lifetime Achievement Award uit met steun van het wetenschappelijk comité van de prijs.

In de categorie Publieke Ruimte ging de onderscheiding naar het vernieuwde Brigitinnenpark, dat aan de Marollen grenst. Het ontwerp van Générale assemblée d'architectes en landschapsarchitecten BLOC Paysage werd in mei 2023 opgeleverd na een herinrichting die drie jaar duurde. In samenspraak met de bewoners kregen het park, enkele omliggende straten en de binnenplaats van de sociale woontorens Brigittinen een upgrade. Met veertig nieuwe bomen erbij, oogt het Brigitinnenpark een stuk groener dan voorheen. Er kwamen ook waterdoorlatende verhardingen, zandbakken, sporttoestellen, een kleurrijk kunstwerk en een uitgebreid aanbod aan speelmogelijkheden.Zo werd wat ooit een probleemzone was omgebouwd tot de grootste aantrekkingsfactor van het park’, zegt Ans Persoons,  Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte. In de Brigitinnenstraat en Visitandinenstraat kwamen bredere voetpaden, bomen en een nieuw wegdek.

Jurylid Meriem Chabani uit Parijs motiveert de keuze van de jury als volgt: ‘Een gelaagd en gedetailleerd project dat de verschillende niveaus van een complexe locatie met elkaar weet te verbinden, waardoor een continuïteit ontstaat tussen de publieke, productie- en speelruimte. Het project zet een achtergestelde buurt in de kijker en laat zien hoe een goed ontwerp en zorg een transformatie kunnen teweegbrengen.’

Meer info over de winnaars van de Brussels Architecture Prize.

 

Bron foto: Brigitinnenpark wint Brussels Architecture Prize © Urban Brussels

Gerelateerde artikels