Overslaan en naar de inhoud gaan

De effecten van groenblauwe infrastructuur op het microklimaat in steden

2 min. leestijd
De effecten van groenblauwe infrastructuur op het microklimaat in steden © StockSnap / Pixabay

Universiteit Gent, studiebureau Antea Group en het KMI zijn gestart met een onderzoek naar de impact van groenblauwe infrastructuur (openbaar groen en water) op het microklimaat en de temperatuurbeleving in steden. 

De onderzoekers maken naast traditionele klimaatmodellen ook gebruik van microklimaatmodellen om de invloed van verschillende infrastructurele elementen op het stedelijke microklimaat te bestuderen. De focus ligt op twee stedelijke herontwikkelingslocaties in stedelijke gebieden. Voor en na de herontwikkeling worden ter plaatse verschillende microklimaatparameters gemeten met behulp van drie weerstations per locatie, elk gericht op een andere micro-omgeving.

De verzamelde meetgegevens geven input aan het ENVI-microklimaatmodel, dat vervolgens wordt ingezet om zowel bestaande als toekomstige stadsdelen te modelleren. Dit maakt het mogelijk om de impact van bestaand en nieuw openbaar groen en water in beeld te brengen, Momenteel wordt deze methode toegepast in een studie van het microklimaat op de Scheldekaaien.

Er wordt bestudeerd hoe verschillende factoren een rol spelen in de resultaten, zoals boomsoort, waterstroming, bodemtypes en inplantingsoriëntatie. Het uiteindelijke doel is om praktische kennis op te bouwen die direct toepasbaar is in stedelijke planning en architectuur, zodat professionals op deze gebieden in staat zijn om klimaatbestendige leefomgevingen te ontwerpen. Het onderzoek draagt op deze manier bij aan een veerkrachtige en comfortabele toekomst voor stadsbewoners.

 

Bron foto: De effecten van groenblauwe infrastructuur op het microklimaat in steden © StockSnap / Pixabay

Gerelateerde artikels