Lucien Verschoren, voorzitter van de boomkwekersfederatie Noord-België en Surrender Roelands, projectmedewerker bij het PCS (Proefcentrum voor Sierteelt) weten het wel zeker: “Een absolute nummer 1 klimaatboom bestaat niet. Het is afhankelijk van waar de boom moet komen en welke groeikansen hij krijgt”. Dat zeggen ze in een interview met Marc Verachtert op de website thegreencities.eu.
Bij nieuwe projecten moet gekozen worden voor bomen die sterk zijn tegen droogte. Ze moeten ook kunnen omgaan met een alsmaar vroeger startend voorjaar gecombineerd met onvoorspelbare nachtvorst. Droogte, alsmaar vroegere voorjaren en hogere temperatuur in steden vormen voor bomen grotere problemen dan af en toe teveel neerslag
Er zijn gelukkig bomen die met dit alles kunnen omgaan. Lucien verwijst naar de folder en de lijst ‘Meer bomen en meer boomsoorten voor ons klimaat’. “De lijst is nog steeds actueel” benadrukt Verschoren. “Ze zijn echter niet allemaal beschikbaar, laat staan in grote aantallen bij kwekers voorradig.” Kwekerijen wachten op een stijgende vraag om meer klimaatbomen te kweken. Maar niet alle tuinarchitecten, tuinaannemers of verantwoordelijken van groendiensten kennen deze sterke soorten al en blijven dus de andere, vroegere en meer algemene soorten kopen. Het ontbreekt nog aan uitwisseling van ervaringen en kennis tussen de kwekerijen en groenvoorzieners om een shift in het assortiment te verkrijgen ”. Evolutie in de boomkwekerij is dus een kwestie van kip of ei.
Kennis over klimaatbomen delen
Het niet op de markt doordringen van alle klimaatbomen is het resultaat van te weinig kennis over deze soorten. Het PCS springt de Vlaamse groensector in elk geval bij. “Via enquêtes verzamelen we concrete ervaringen van tuinaannemers en groenbeheerders over bomen en de impact van o.a. droogte, zelfs gespreid over jaren en verwerken dat in onze studies. Ook volgen we de impact van klimaatwisselingen op de bomen in ons eigen assortimentspark” verduidelijkt Surrender. “Ook in de diverse groenopleidingen moet voldoende aandacht blijven gaan naar parate boom- en plantenkennis” benadrukt Verschoren. “De groene toekomst van steden is aan verscheidenheid, incluis het mixen van soorten, zelfs bomen van verschillende geslachten en plantenfamilies in eenzelfde straat, park of plein”.