arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Finalisten European Green Capital & Green Leaf Awards

2 min. leestijd
Valencia, de huidige Europese Groene Hoofdstad © City of Valencia

Na een beoordeling door een panel van onafhankelijke deskundigen heeft de Europese Commissie zeven steden geselecteerd voor de eindfase van de wedstrijd European Green Capital & Green Leaf Awards 2026. De zeven steden zijn geselecteerd op basis van hun prestaties en ambities bij het aanpakken van stedelijke milieuproblemen die verband houden met de drievoudige planetaire crisis van klimaatverandering, vervuiling en verlies van biodiversiteit. Deze steden geven het goede voorbeeld, combineren innovatieve oplossingen met sterke bestuurskaders en streven naar een gezonde leefomgeving voor hun burgers. 

De finalisten voor de prijs voor Europese Groene Hoofdstad 2026 voor steden met meer dan 100.000 inwoners zijn:

  • Heilbronn (Duitsland)
  • Guimarães (Portugal)
  • Klagenfurt aan de Wörthersee (Oostenrijk)

 

Voor kleinere steden met 20.000 inwoners zijn de finalisten voor de prijs European Green Leaf 2026:

  • Agueda (Portugal)
  • Saint-Quentin (Frankrijk)
  • Sant Boi de Llobregat (Spanje)
  • Vaasa (Finland)

 

De finalisten zullen in oktober hun visie en milieubeleid aan een jury voorstellen, evenals hun communicatiestrategie wanneer ze zouden winnen. De uiteindelijke winnaars worden op 24 oktober 2024 tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekendgemaakt in de Europese Groene Hoofdstad Valencia (Spanje).

De winnaar van de Europese Groene Hoofdstad ontvangt een financiële prijs van € 600.000 om zijn strategie uit te voeren in samenwerking met burgers en belanghebbenden.

De titel European Green Leaf wordt toegekend aan één of twee steden. Elke Green Leaf-winnaar krijgt een financiële prijs van €200.000 om activiteiten te helpen organiseren tijdens het jaar waarin ze de titel dragen en om verdere transformatie te stimuleren.

Lees meer over elke finalist: 2026 European Green Capital & Green Leaf shortlist is in!

 

Bron foto: Valencia, de huidige Europese Groene Hoofdstad © City of Valencia

Gerelateerde artikels