Vanaf 1 mei t/m 10 mei 2020 zal de stad Gent in het teken staan van Floraliën. De iconische locatie Floraliënhal in het Citadelpark – vormt 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.
De 36e editie van Floraliën gaat terug door in de vertrouwde gebouwen van ICC, Floraliënhal en het Kuipke. Het Citadelpark is het grootste park en de groene long van Gent. Ontdek op deze site welke symbolische betekenissen bloemen en planten al jaren hebben. In verschillende green- en conceptrooms kan je al jouw zintuigen aan het werk zetten om bloemen en planten te (her)ontdekken.
’Mijn paradijs, een wereldse tuin’ wordt het thema van de volgende Floraliën. In onze maatschappij zijn mensen steeds meer op zoek naar stilte en rust, naar zichzelf en naar hun persoonlijk paradijs. Dat paradijs ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin. Van natuur naar cultuur, biodiversiteit, groen in de stad en de klimaatverandering vormen de vier grote pijlers van Floraliën 2020.
Lam Gods
Andere inspiratiebronnen voor het thema zijn een afdruk van de tuin van bisschop Triest en het Lam Gods van de Vlaamse meester Van Eyck. Op de afdruk zijn een nutstuin en een lusttuin te zien met zowel inheemse als uitheemse planten. Op die manier wordt een beeld geschetst rond de migratie van bloemen en planten. Van Eyck schilderde het Lam Gods in onze stad en miljoenen bezoekers komen elk jaar zijn meesterwerk bewonderen.
In 2020 viert Gent Van Eyck en het Lam Gods met heel wat evenementen. Het middenpaneel van het Lam Gods toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van planten en bloemen. Bioloog Paul Van den Bremt en apotheker Hilde Van Crombrugge herkennen er maar liefst 75 verschillende soorten bloemen in. De kleuren van het werk komen tijdens Floraliën tot bloei in feeërieke spektakels. De bloemen die in het Lam Gods voorkomen zal je dan ook kunnen ruiken.
Boegbeeld Wim Opbrouck
Wim Opbrouck siert het campagnebeeld van de volgende editie als engel met vleugels van bloemen. De acteur verloor zijn hart volledig aan de stad Gent en drukte in het verleden ook duidelijk zijn stempel op het leven in onze stad.
Immaterieel cultureel erfgoed
Op advies van een expertencommissie besliste Minister van Cultuur Jan Jambon op 18 december 2019 om Floraliën Gent toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed. In de motivatie wordt gesteld dat Floraliën Gent al sinds 1873 wordt georganiseerd door de KMLP te Gent. De traditie wordt doorgegeven van generatie op generatie. Rond de Floraliën is een hele ‘community’ ontstaan, een ‘erfgoedgemeenschap’. Naast het evenement zelf, worden tussentijds tal van activiteiten georganiseerd zoals bloemen- en plantententoonstellingen in binnen- en buitenland.