Overslaan en naar de inhoud gaan

Green Cities Seminarie over bedrijfsgroen op 19 september 2023

2 min. leestijd
green_cities_seminarie.png

Op 19 september 2023 vindt in het FeliXart Museum te Drogenbos het jaarlijks Green Cities Seminarie plaats. Dit jaar is het centrale thema 'bedrijfsgroen'. Steeds meer bedrijven investeren in een groene en biodiverse werkomgeving. Naast een goede zaak voor de natuur en het klimaat, verhoogt het de productiviteit en het welzijn van de medewerkers.

Een groene werkomgeving

Wilt u een werkomgeving creëren die inspirerend, stressvrij en gezond is? Aarzelt u nog hoe u hieraan begint of bent u al verder in het proces en zoekt u nog vooruitgang? Dan is dit seminarie iets voor u!

Tijdens dit seminarie worden de nieuwste inzichten en praktische tips gedeeld over de voordelen van groen op een bedrijventerrein door enkele deskundige sprekers. Zowel inzichten vanuit de academische wereld, de boomkwekerijsector, als uit de bedrijven zelf, komen aan bod.

Inschrijven voor het seminarie is gratis en kan via de website van AVBS.

Initiatief van AVBS

Het seminarie ‘More Green Cities for Europe’ is een initiatief van AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, in opdracht van de Europese Commissie. Het seminarie handelt over de positieve klimaateffecten van doordachte groene ruimtes in stedelijke gebieden en wil landschapsarchitecten, tuinaannemers, groendiensten en beleidsmakers sensibiliseren.

Programma

8.30 uur - 9.00 uur

Ontvangst met koffie

9.00 uur - 9.15 uur

Openingswoord Green Cities Team

9.15 uur - 10.00 uur

Jolien Verhelst (Arcadis): Biodiversiteit op bedrijventerreinen (academisch luik)

Waarom moeten we overgaan tot het vergroenen en biodivers maken van onze bedrijventerreinen? Hoe kunnen we bestaande bedrijventerreinen omvormen en hoe moeten we nieuwe verkavelingen aanpakken (grote én kleine bedrijven). Welke directe en indirecte invloeden zijn er op de werknemer (productiviteit, welzijn, motivatie,...)?

10.00 uur - 10.30 uur

Lucien Verschoren (voorzitter vakgroep boomkwekerij AVBS)

Inzichten en voorbeeldprojecten vanuit de boomkwekerijsector. De boomkwekerijsector is initiatiefnemer van het Green Cities project en is onmisbaar bij het verwezenlijken van de groenprojecten. Er worden enkele toonaangevende projecten op bedrijventerreinen met ondersteuning van de boomkwekers toegelicht.

10.30 uur - 11.00 uur

Francis De Nolf (CEO Monavisa & bestuurder bij Roularta)

Voorstelling duurzaamheids- en biodiversiteitsverhaal binnen het bedrijf. Een praktijkvoorbeeld om werknemers te motiveren door de groene kaart te trekken.

11.00 uur - 11.30 uur

Koffiepauze

11.30 uur - 12.00 uur

Kevin Schuurmans (Operation & Safety Manager ESV EURIDICE) i.s.m. Leon Brabers (Zaakvoerder BIOTOOP)

Praktijkvoorbeeld: voorstelling groene omgeving waarbij een belangrijk deel onder het beheer van BIOTOOP staat. De plannen, uitvoering en het beheersplan komen aan bod.

12.00 uur - 12.30 uur

D'Ieteren Immo

Voorstelling van plan waarmee D'Ieteren Immo inzet op een biodivers bedrijventerrein en hoe dit kadert in de visie van het bedrijf. Verder krijgen we in de namiddag een unieke kijk op enkele projecten van D'Ieteren Immo.

12.30 uur - 13.30 uur

Lunch

13.30 uur - 15.00 uur

Bezoeken aan de bedrijfssites FeliXart Museum & D'Ieteren Immo

Vervoer

Komt u met het openbaar vervoer? Neem dan vanuit Brussel-Zuid tram 4 tot terminus Parking Stalle. Van daar is het een tiental minuutjes wandelen tot het museum.

Komt u met de auto? Neem dan afrit 18 vanaf de E19. Gratis parkeren kan op Parking Stalle (vlakbij de tramhalte). Van daar is het een tiental minuutjes wandelen tot het museum. Parkeren in de Kuikenstraat is mogelijk voor een parkeerduur van drie uur en mits gebruik van een blauwe parkeerkaart. 

Gerelateerde artikels