Tuinrangers zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die je meenemen op safari in je eigen tuin. Samen met de tuinranger ga je met vlindernet en vergrootglas op zoek naar verrassend tuinleven. En krijg je advies op maat voor een nog meer natuurvriendelijke en klimaatrobuuste tuin. Inverde zoekt momenteel kandidaat-tuinrangers.
Dit najaar start Inverde een pilootproject Tuinrangers in 10 gemeenten die graag vooroplopen in de strijd voor meer biodiversiteit. Het gaat om Waregem, Sint-Niklaas, Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Leuven, Boom, Kalmthout, Turnhout en Genk. Per gemeente stelt Inverde een rangerteam samen van 2 tot 10 enthousiaste tuinliefhebbers met een hart voor de natuur. Na een korte maar intensieve opleiding van 6 dagen zijn de tuinrangers klaar voor hun eerste tuinsafari. Gewapend met een rugzak vol safarimateriaal en handige infofiches over de aanleg van een bloemenweide, een gemengde heg, …
De ideale tuinranger (m/v/x) heeft enige ervaring met tuinieren, veel goesting om bij te leren over tuinnatuur en het nodige enthousiasme om die passie door te geven aan jong en oud. Een tuinsafari met advies duurt al gauw twee uur, dus om te beginnen is het belangrijk dat je tijd kan vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Het helpt ook als je een beetje overweg kan met een smartphone en Facebook. Is je interesse gewekt en wil je meer weten: www.tuinrangers.be.
Hier vind je de data van de verschillende info-avonden, waar je alles te weten komt over de vrijwilligerswerking en hoe je je kandidaat kan stellen.
Wie hoopt op een kant en klaar tuinontwerp moeten we teleurstellen. Tuinrangers zijn geen tuinarchitecten, maar ze verwijzen je graag door naar professionals uit de regio die natuurvriendelijk werken. Ook van de technische kant heeft een tuinranger weinig verstand. Een tuinaannemer gaat dat veel beter weten.