arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortrijk lanceert Masterplan Bomen

3 min. leestijd
Illustratiebeeld © David Vig / Unsplash

In samenwerking met VIVES University of Applied Sciences ontwikkelde de stad Kortrijk een heldere visie ontwikkeld voor duurzaam bomenbeleid en -beheer. Bomen zijn natuurlijke airco’s die de lucht proper houden, wateroverlast tegengaan, CO2 reduceren en de biodiversiteit versterken en daardoor onmisbaar in het stadsweefsel. Met het Masterplan Bomen wil Kortrijk voldoende bomen oud laten worden en zo hun impact (ecosysteemdiensten) vergroten.

De krachtlijnen van het masterplan:

3-30-300 regel

Minstens 3 bomen zichtbaar vanuit elke woning, 30% groenbedekking per wijk en op 300 meter afstand van elke woning een openbare groenzone.

Bescherming en verbetering

Het plan voorziet in behoud, bescherming en uitbreiding van het bomenbestand.

Uniform beleid

Richtlijnen voor nieuwe aanplantingen, onderhoud en vervanging van bomen.

Maatschappelijk draagvlak

Samenwerking met burgers, bouwpromotoren en andere stakeholders.

Buurtpoorten

In elke wijk komen buurtpaspoorten (35 in totaal) met acties op maat, die het eigen karakter en de sfeer (voornamelijk bepaald door de demografie en de ruimtelijke structuur) van de buurt versterken.

Focus op de bouwcode en stedelijke vernieuwing

De ambities van het bomenplan werden opgenomen in de nieuwe bouwcode. Deze bouwcode, die verder bouwt op het 3-30-300 principe, heeft als doel de integratie van groen in alle bouwprojecten te waarborgen:

  • Bescherming van hoogstammige bomen: deze kunnen niet zomaar geveld worden.
  • Groen in private projecten: bij projecten met meer dan 10 units wordt zowel private buitenruimte als gemeenschappelijk gebruiksgroen gevraagd.
  • Toekomstbomen: in tuin- of groenzones groter dan 300m² wordt de aanplanting van een toekomstboom verplicht.
  • Boombescherming: bronbemalingen worden maximaal buiten het groeiseizoen uitgevoerd.

 

‘Bomen geven letterlijk zuurstof aan de stad. Met dit bomenplan geven we onze bomen alle kansen om te groeien en oud te worden, voor een gezonde en groene toekomst’, zegt Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing, stadsplanning, stedenbouw en wonen van de stad Kortrijk.

 

Bron foto: illustratiebeeld © David Vig / Unsplash

Gerelateerde artikels