arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Landschapspark Vlaamse Ardennen is gestart

2 min. leestijd
De Vlaamse Ardennen is een paradijs voor wandelaars en fietsers. © FrDr / Wikimedia Commons

De Vlaamse Ardennen is zonder twijfel een van de mooiste landschappen van Vlaanderen: een kleinschalig, reliëfrijk landschap met bossen, kouters en graslanden doorweven met kleine landschapselementen. Het landschap is rijk aan natuur- en erfgoedwaarden. Je vindt er tal van bronnen, karaktervolle dorpjes, familiale landbouwbedrijven, water- en windmolens. De Vlaamse Ardennen kreeg eind 2023 van de Vlaamse regering dan ook erkenning als landschapspark.

Sinds 24 juni is het Landschapspark officieel een vzw. Stichtende leden zijn de deelnemende gemeenten (Geraardsbergen, Horebeke, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Zwalm), de Provincie Oost-Vlaanderen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Toerisme Oost-Vlaanderen, SOLVA, Regionale cultuur- en erfgoedvereniging Variant, Boerenbond Vlaamse Ardennen en Natuurpunt vzw. 

Het Landschapspark Vlaamse Ardennen is een gebied van bijna 250 km² waardevol landschappelijk erfgoed, topnatuur, landbouw, open ruimte en lieflijke dorpen. De partners maken werk van een verdere duurzame en kwaliteitsvolle ontwikkeling van het landschap.

Meer info op de website van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen waar ook de Landschapsbiografie, het Masterplan Vlaamse Ardennen, het Operationeel Plan Vlaamse Ardennen en de kandidatuur voor het landschapspark kunnen worden gedownload.

 

Bron foto: De Vlaamse Ardennen is een paradijs voor wandelaars en fietsers. © FrDr / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels