arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezing: water in onze landbouw en ons landschap

2 min. leestijd
De graslandvallei rond de Mombeek wordt één van de vier pilootgebieden in het project Sponslandschappen. © VLM

Futures through Design (HOGENT) en Universiteit Antwerpen organiseren een verhelderende avond met landbouwpionier Mark Shepard over waterbeheer in regeneratieve landschappen.

In zijn keynote presenteert Mark Shepard zijn innovatieve benadering van watermanagement in agrarische landschappen, zoals beschreven in zijn boek 'Water for Any Farm: Applying Restoration Agriculture Water Management Methods on Your Farm'. Zijn belangrijkste principe is om elke regendruppel te leiden naar waar die het meest nodig is - eerst door de stroming te vertragen, dan door het water te leiden naar de optimale locatie, door het op te slaan in de bodem, poelen en andere waterbuffers, en uiteindelijk door het op te nemen in levende materialen zoals gewassen en andere organismen.

Naast agrarische toepassingen bieden Shepards principes en technische inzichten waardevolle inspiratie voor het effectief integreren van water in verschillende landschappen, wat bijdraagt aan veerkracht en regeneratie, zowel bij een tekort als bij een teveel aan water.

Jan Staes Jan van het Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen opent de avond met zijn lezing 'Naar sponslandschappen in Vlaanderen: Blauw-groene maatregelen als katalysator’ waarin hij het waterverhaal op verschillende schalen en toepassingen binnen de Vlaamse context verkent.

Praktische info

  • Datum: 17 oktober, 18:30 - 22:00 uur
  • Locatie: Stadscampus, Universiteit Antwerpen, Antwerpen
  • Programma, info en inschrijving via deze link.

 

Bron foto: De graslandvallei rond de Mombeek wordt één van de vier pilootgebieden in het project Sponslandschappen. © VLM

Gerelateerde artikels