De in september 2018 gestarte proef met 8 Citytrees in Amsterdam stopt. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en de GGD Amsterdam is gebleken dat de huidige capaciteit van de Citytrees te beperkt is om de door de gemeente gewenste verschoning van de lucht met 10% tot 20% te bewerkstelligen. Zelfs bij een verdubbeling van de huidige capaciteit, zouden dergelijke verbeteringen niet worden bereikt.
De gemeente plaatste in het voorjaar van 2017 in totaal 8 Citytrees, grote met mosplanten gevulde panelen, om de lucht langs de drukke Valkenburgerstraat schoner te maken. Ventilatoren zuigen lucht van de straatkant, die wordt gefilterd door de mosplanten. Op die manier zouden deze mechanische 'bomen' volgens de Duitse producent bijna 20% van het fijnstof wegvangen en circa 5% stikstofoxide.
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en de GGD Amsterdam blijkt dat de Citytrees geen significante verbetering van de luchtkwaliteit geven. De onderzoekers berekenden aan de hand van een realistisch computermodel dat de concentratie fijnstof met minder dan 1% daalde, in plaats van de beoogde 20%. De hoeveelheid stikstofoxide nam 0,5% toe, doordat de lucht vanaf de straatkant wordt aangezogen en onvoldoende gezuiverd aan de gevelkant weer wordt uitgeblazen.
Volgens de onderzoekers zijn de Citytrees uiteindelijk vooral een doekje voor het bloeden. ‘Er komt veel autoverkeer langs deze straat en de omwonenden maakten zich zorgen over de luchtkwaliteit. Het is goed bedoeld van de gemeente, maar uiteindelijk eindig je met een aantal hele dure bankjes. Bovendien leidt het af van de echte problematiek, namelijk de uitlaatgassen.’