Agentschap Natuur en Bos evalueerde 2022 op het vlak van natuurbeheer in de 370 steden en gemeenten.
Er werden voor ongeveer 7500 ha goedkeuringsprocedures afgerond. 194 bosbeheerplannen weden omgezet naar een natuurbeheerplan, toch goed voor een oppervlakte van 11.734 ha. Dat brengt het totaal op 40.000 ha Vlaamse natuur die zal beheerd worden volgens een natuurbeheerplan. Voor het eerst kan ANB melden dat er op 100.000 ha in Vlaanderen nu een effectief natuurbeheerplan van toepassing is.
Om de omvorming van bosbeheerplan naar natuurbeheerplan nog soepeler te laten verlopen werd een E-loket Natuurbeheerplan uitgebouwd voor de opmaak en het indienen van een natuurbeheerplan type 2, 3 of 4. Hierbij hoort ook een instructiefilm, die – naar eigen zeggen – wel moet bekeken worden om de aanvraag vlotjes te kunnen invullen. Je moet immers de geodatabank opladen via een sjabloon in ArcGIS of QGIS. Wat toch aangeeft dat het indienen van zo’n dossier toch wel gespecialiseerd werk is. Veel privatieve boseigenaars doen voor zoiets beroep op een Bosgroep of studiebureau, maar wie het zelf probeert kan alleszins terecht bij de diverse handleidingen.
Tegen 28 oktober 2023 moeten alle beheerplannen omgezet zijn. Je kan de stand van zaken voor een bepaald beheerplan via het registratienummer of de naam van het beheerplan opzoeken in een Excel-lijst die we regelmatig updaten. Je kan deze lijst downloaden op de website van Natuur en Bos. Daar vind je ook nog meer informatie over de omzetting naar natuurbeheerplannen.
Meer info en module: E-loket Natuurbeheerplan en deze Excel met alle te evalueren beheerplannen.
Bron foto: Natuurbeheerplannen © Agentschap voor Natuur en Bos