

Decennialang werden waterlopen rechtgetrokken, ingekokerd en van harde oevers voorzien om water snel te kunnen afvoeren. Dat was ook het geval bij de Vrouwvliet, een waterloop in Mechelen. Vandaag zijn de betonnen oevers verdwenen. Door een herinrichting met natuurlijke oevers maakt het riviertje opnieuw deel uit van het natuurlijk systeem. Het project is een uitvoering van de Blue Deal die Vlaanderen weerbaar moet maken tegen overstromingen en droogte.
De betonnen oevers van de Vrouwvliet werden vervangen door begroeide taluds en vooroevers, waardoor het water opnieuw in relatie staat met de natuurlijke omgeving. Het project werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij en brengt niet alleen meer biodiversiteit, maar verhoogt ook de leefbaarheid in de stad. Fietsers en wandelaars genieten voortaan van een aantrekkelijker en natuurlijker traject.
De natuurlijke oevers langs de Vrouwvliet zorgen voor een verbeterde waterkwaliteit en versterken het lokale ecosysteem. Het herstel van waterleven en oeverbeplanting draagt bij aan de Europese kaderrichtlijn Water en helpt Mechelen en omstreken weerbaarder te maken tegen droogte en wateroverlast. Door het verwijderen van een oud uitlekbekken krijgt de oorspronkelijke natuur de kans om zich te herstellen en wordt het Tivoli-park nog beter geïntegreerd in de groene omgeving.
Dit Blue Deal-project zorgt niet alleen voor een fraaier landschap rond de Vrouwvliet, het speelt ook een cruciale rol in het verbinden van versnipperde natuur. Door verschillende ontwerpopties uit te testen, wordt onderzocht welke aanpak het meest geschikt is voor toekomstige projecten in Vlaanderen. Dit maakt van Oevers Vrouwvliet een proeftuin voor ecologische waterbeheeroplossingen.
Bron foto: Oeverherstel van de Vrouwvliet. © Antea Group