Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe vistrap op de Demer in Bilzen

2 min. leestijd
De reeds aangelegde vistrap bij de Veldekemolen © VMM

Bij de Rentfortmolen in het Limburgse Bilzen komt op initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een nieuwe vistrap. Dankzij een alternatieve route zullen vissen er opnieuw vrij migreren en zich in een groter gebied kunnen voortplanten. Deze constructie is het derde van vijf knelpunten die weggewerkt wordt om vismigratie op de ganse Demer mogelijk te maken. Binnenkort kunnen Limburgse vissen vanaf Bilzen tot de Zeeschelde zwemmen.

De betonnen stuw aan de Rentfortmolen zorgt voor een verschil in waterpeil op de Demer van ongeveer 1,50 meter. Het obstakel verhindert vissen om stroomopwaarts te zwemmen en zich voort te planten, voedsel te zoeken of te vluchten bij een plotse daling van de waterkwaliteit. Om dat te verhelpen, legt de VMM langs de stuw een alternatieve route aan in de vorm van een meander. Voor deze werken werden gronden verworven van de stad Bilzen en aanpalende privé-eigenaars.

De meander wordt 200 meter lang en er komt een vistrap met 21 stenen treden of drempels waar vissen overheen zwemmen. Het verschil in waterpeil wordt zo verspreid over een reeks treden. Rond de vistrap komt een dijk zodat de overstromingsfrequentie van de achterliggende percelen niet wordt beïnvloed. Hetzelfde principe werd toegepast aan de Veldekemolen in Kermt.

Deze nieuwe vistrap herstelt de vrije vismigratie op de Demer vanaf de Zeeschelde tot in Bilzen. Dat is belangrijk voor vissoorten die een voorkeur hebben voor stromend water. Voor beschermde en zeldzame vissoorten zoals zeeprik, rivierprik, kopvoorn, serpeling, winde en paling verbetert zo de leefomgeving.

De werken zijn half februari 2024 gestart en duren ongeveer 75 werkdagen. Samen met de vispassage komt er ook een nieuwe automatische peil- en debietmeetpost. De totale kostprijs bedraagt 343.000 euro.

Vrije vismigratie op de Demer

De VMM investeert samen met het Visserijfonds van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in vier vistrappen op de Demer. De afgelopen twee jaren werden vistrappen afgewerkt op het golfterrein bij de Kiezelstraat in Hasselt en aan de Veldekemolen in Kermt.

Vanaf 2025 is de Robbemolen in Hasselt aan de beurt. Ondertussen werkt de VMM ook het knelpunt bij de Grote Steunbeer in Diest weg. Nadien zullen vissen vrij door de Demer kunnen migreren vanaf de Zeeschelde tot opwaarts Bilzen.

 

Bron foto: De reeds aangelegde vistrap bij de Veldekemolen © VMM

Gerelateerde artikels