De Vlaamse regering keurt 4,2 miljoen euro goed om Vlaanderen beter voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Verspreid over Vlaanderen zijn vier gebieden aangeduid als sponslandschap.
Het gaat om de omgeving van de Herk en Mombeek in Limburg, de Gete in Vlaams-Brabant, de bovenloop van de IJzer en Zuid- en Midden-West-Vlaanderen. Zo werkt Vlaanderen aan de transitie naar een landschapssysteem dat water eerst maximaal vasthoudt voor infiltratie, om pas daarna het resterende water te hergebruiken of af te voeren wanneer dat nodig blijkt. In de vier gebieden zijn de uitdagingen wat betreft wateroverlast en droogte groot. De vier pilootgebieden staan symbool voor tal van gelijkaardige stroomgebieden in Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen, de stad Kortrijk, de Intercommunale Leiedal, de Provincie Vlaams-Brabant met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren met de Provincie Limburg, hebben in elk gebied een ambitieplan opgesteld, waarin verschillende partijen samenwerken om sponslandschappen te creëren.
Sponslandschappen houden water beter vast waar dat kan om wateroverlast in winterperiodes en bij hevige buien elders te vermijden en het landschap beter bestand te maken tegen droogte in de zomer. In de vier gebieden lopen trajecten om samen met wie er werkt en woont de juiste maatregelen uit te werken.
De lokale trekkers hebben zich omringd met heel wat partners in een gebiedscoalitie en krijgen wetenschappelijke begeleiding van externe experten (hydrologie, landbouw, ontwerpend onderzoek) en Vlaamse overheidsdiensten om de effecten van de voorgestelde maatregelen te onderzoeken en de juiste scenario’s ten opzichte van elkaar af te wegen waarbij we rekening houden met klimaatscenario's 2050 en 2100.
In de vier stroomgebieden testen de coalities het advies ‘Weerbaar Waterland’ van het expertenpanel hoogwaterbeveiliging uit. Er wordt op terrein samengewerkt aan een Water+Land+Schapsgebied dat klimaatschokken optimaal opvangt. Een goed werkend watersysteem, een aantrekkelijk landschap en klimaatrobuuste landbouw zijn daar de bouwstenen van.
Op basis van de leertrajecten in de vier pilootgebieden wordt een aanpak opgesteld die ook in de andere stroomgebieden in Vlaanderen kan werken. Meer achtergrondinformatie over sponslandschappen op de website van de VLM.
Bron foto: De graslandvallei rond de Mombeek wordt één van de vier pilootgebieden in het project Sponslandschappen. © VLM