Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad Peer betaalt onderhoud waardevolle bomen door particulieren

1 min. leestijd
De Stad Peer helpt inwoners de oude bomen op hun terrein te onderhouden © Peter H. / Pixabay

Stad Peer neemt op vlak van natuur en milieu een voortrekkersrol op in Limburg. Een project waarbij Perenaren een gratis regenton konden bestellen die aan huis werd geleverd was zo succesvol dat er 1600 aanvragen werden ingediend. De inwoners van Peer kunnen rekenen op een volledig kosteloze energiescan van hun woning en het stadsbestuur biedt gratis bomen aan die op kosten van de stad bij de inwoners thuis worden geplant.

Opvallend is het initiatief van het stadsbestuur om oude bomen op privéterrein te onderhouden. De stad voorziet een financiële tussenkomst voor de verzorging van alle waardevolle bomen op privé-eigendom. Voorwaarde is dat de eigenaar hiervoor een door het stadsbestuur aangeduide boomverzorger inschakelt. Boomverzorgingsbedrijf DeBeer & DeVos kreeg hiervoor de opdracht.

Inwoners kunnen zowel een subsidie krijgen voor het onderhoudsadvies van de boom, als voor de uitvoering van het onderhoud. Het advies wordt voor 100% bekostigd door de stad (met een maximumbedrag van € 250,00). Het onderhoud zelf wordt ook voor 100% betaald door de stad indien de boom in kwestie op de inventarisatielijst van waardevolle bomen staat, anders bedraagt de subsidie 90% van de gemaakte kosten. Gemeenten kunnen inspiratie opdoen in het subisidiereglement van Stad Peer.

 

Bron foto: De Stad Peer helpt inwoners de oude bomen op hun terrein te onderhouden © Peter H. / Pixabay

Gerelateerde artikels