arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinstraten Antwerpen vertegenwoordigen België op vierde editie van de European Green Cities Award

3 min. leestijd
Lange Ridderstraat in Antwerpen als Tuinstraat

De Tuinstraten in Antwerpen werden door een Belgische vakjury gekozen om België te vertegenwoordigen in de vierde editie van de European Green Cities Award. Deze prestigieuze award vormt het sluitstuk van het Europese promotieproject 'More Green Cities for Europe'. Het doel van de European Green Cities Award is om beslissingsnemers en belanghebbenden in openbaar groen te inspireren, informeren en activeren over het belang hiervan. 

More Green Cities for Europe

De European Green Cities Award is een initiatief van het Europese promotieproject 'More Green Cities for Europe'. Het project loopt drie jaren (2021 - 2023) en wordt uitgerold in 13 Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Nederland en Zweden. In België voert de Sierteelt- en groenfederatie AVBS het project uit in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

13 kanshebbers voor de eindoverwinning

De 13 Europese landen die dit promotieproject trekken, zenden elk projectjaar een openbaargroen-project in voor de European Green Cities Award. Het zijn gevarieerde projecten die inspirerende oplossingen bieden om de kwaliteit van groen in het openbaar domein te behouden en te verbeteren. De projecten worden gejureerd door een internationale jury bestaande uit landschapsarchitecten en boomkwekers. Bekijk de 13 genomineerde projecten op de Green Cities-website

Over de Tuinstraten in Antwerpen

Om het hoofd te bieden aan klimaatveranderingen begon de stad Antwerpen in 2017 te experimenteren met een nieuw geïntegreerd, co-creatief stedelijk planningsproces, bekend als 'tuinstraten'. Tuinstraten worden ontworpen met als doel het maximaliseren van groen, blauw-groene infrastructuur en sociale cohesie. Volgens projectverantwoordelijke Marianne Hubeau bij de stad Antwerpen is dat echter nog maar het begin. "Wat wij gerealiseerd hebben is niet superduur of onrealistisch. Binnen de heraanleg van een stad of gemeente kan iedereen hiervoor kiezen. De opschalingsmogelijkheden zijn gigantisch."

Antwerpen heeft zich volop geëngageerd om een klimaatrobuustere stad te worden. Steden zijn gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo is er het hitte-eilandeffect waardoor het tijdens hete periodes merkelijk warmer wordt en blijft in de steden, wat tot oversterfte bij de bevolking leidt. Ook stedelijk groen krijgt dan extra te lijden door droogte. Anderzijds kan de schade bij plotse hevige regenval ook erg groot zijn, doordat het water niet intijds afgevoerd kan worden. "Nachten waarbij het nauwelijks afkoelt, de stadsparkvijver die droog komt te staan... Ook in Antwerpen zijn de tekenen van het veranderende klimaat soms al echt tastbaar geworden", aldus Marianne Hubeau. 

"Mijn droom is dat we later niet meer spreken van tuinstraten, maar elke werf in straten of pleinen volgens deze principes aanpakken. Een straat heraanleggen is anders dan een prestigieus miljoenenproject. Maar we verleggen wel stenen in de rivier. Het potentieel om dit op te schalen is gigantisch. Ook andere gemeenten en steden kunnen hier gerust inspiratie komen opdoen. Het hoeft niet altijd veel meer geld te kosten. En hoe meer tuinstraten, hoe beter voor iedereen", besluit Marianne Hubeau. 

Welk Europees project wint de Award?

De winnaar van de vierde editie van de European Green Cities Award wordt bekendgemaakt op 7 november tijdens een ceremonie in Bar Ginette in Brussel. 

 

Bron foto: Lange Riddersstraat in Antwerpen als Tuinstraat © Jeroen Broeckx - Stad Antwerpen

Gerelateerde artikels