

‘De juiste plant op de juiste plaats’, het klinkt eenvoudiger dan het is. Door de onvoorspelbare seizoenen als gevolg van de klimaatverandering is de kwestie actueler dan ooit. Duurzame beplantingen, geïnspireerd op natuurlijke begroeiingen, hebben geen water nodig en vragen weinig beheer. Maar hoe begin je eraan?
In deze opleiding leren ontwerpers en ecologische adviseurs jou welke natuurlijke groeiplaatstypes er bestaan en dit op basis van licht, vocht, bodemtype, beheertype en microklimaat. Je krijgt ook handvaten voor het inschatten van het groeiplaatstype voor een specifieke plek in een terrein, groenzone of park, en wat de aandachtspunten zijn bij de aanleg van de beplanting. Met natuurlijke plantengemeenschappen als uitgangspunt leer je wat er komt kijken bij een evenwichtig ontwerp en je krijgt eveneens een overzicht van de verschillende beplantingsconcepten. Hoe gedragen planten zich in de verschillende lagen van een beplanting? Hoe pas je structuurplanten, bodembedekkers en vulplanten toe? Verder leer je hoe je online plantenzoekers kan gebruiken om tot een standplaatsgeschikte soortkeuze te komen. Tijdens het terreinbezoek bestuderen we enkele natuurgetrouwe begroeiingen, zowel spontaan als aangelegd, en bespreken we kenmerken en typische soorten.
Je gaat naar huis met een goede basiskennis van het inschatten van groeiplaatscondities Zo kan je een standplaatsgeschikte soortenkeuze maken die garant staat voor een duurzame begroeiing. Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.
Lesgevers
Andreas is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na zijn doctoraat over de biogeochemie van soortenrijke graslanden, deed hij praktijkgericht onderzoek naar natuurherstel en klimaatadaptief natuurbeheer. Vervolgens stond hij jarenlang dicht bij de beheerpraktijk bij de groendienst van Gent, waar hij zich toelegde op natuurvriendelijk park- en groenbeheer. Nu geeft Andreas les bij Inverde over diverse onderwerpen, waarbij natuurontwikkeling de rode draad vormt.
Iris is opgeleid als bioloog met een specialisatie in ecologie. Ze is gebeten door planten en deed een doctoraat over graslandherstel. Ze geeft les bij Inverde over thema’s als graslandbeheer, plantengemeenschappen en biodiversiteit. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ en ‘Verander de wereld, begin in je tuin’ zijn maar enkele van haar stokpaardjes.
Praktisch
Organisator: Inverde
Data:
- di 9 september 2025 09:30 - 16:30
- di 23 september 2025 09:30 - 16:30
Locatie: Gent
Deelnamekost: 258 euro, incl. btw
Bron foto: Vaste planten in het dorpscentrum van Rijmenam. © Ingenieursbureau France