arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

1 min. leestijd
Ontharding is internationaal in opmars, een voorbeeld uit Washington © STORM Outreach / Wikimedia Commons

Onder het motto ‘Een dag niet gewipt is een dag niet gefeest!’ is het VK Tegelwippen opnieuw van start gegaan. Op 31 oktober weten we welke Vlaamse stad of gemeente samen met haar inwoners de grootste verharde oppervlakte heeft omgezet naar groen. Inschrijven is nog steeds mogelijk.

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan steden, gemeenten en hun inwoners de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal. Heel wat lokale besturen komen met originele ideeën om hun inwoners te helpen. Gent deelt gratis puinzakken uit en tientallen gemeenten rijdt een tegeltaxi rond om de uitgebroken verharding bij de bewoners thuis op te halen.

Op basis van hun inwonersaantal werden de deelnemende gemeenten ingedeeld in drie categorieën met elk hun eigen klassement: kleine gemeenten (< 25.000 inwoners), middelgrote gemeenten (25.000 – 45.000 inwoners), grote gemeenten (> 45.000 gemeenten). Ze worden hieronder gerangschikt op basis van het aantal gewipte tegels. Alle gewipte tegels worden verrekend tot een TPI-index: het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners.

Meer info: Tegelwippen in Vlaanderen: doe mee! (vk-tegelwippen.be)

 

Bron foto: Ontharding is internationaal in opmars, een voorbeeld uit Washington. © STORM Outreach / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels