arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnebank voor muurhagedissen in Wetteren

2 min. leestijd
De muurhagedis (Podarcis muralis) © Lucarelli / Wikimedia Commons

Langs de spoorweg in Wetteren werden recent een aantal oude houten palen weggehaald door spoorbeheerder Infrabel om een nieuw metalen hek te kunnen plaatsen. Omdat de nieuwe palen te glad waren vond de aanwezige kolonie muurhagedissen geen plek meer om uit te rusten en te zonnen na de winterslaap. De dieren kiezen nu voor het fietspad, maar daar worden ze te vaak aangereden. De gemeente belooft een snelle oplossing.

Muurhagedissen komen van oorsprong niet voor in Vlaanderen, maar verspreiden zich via stenige spoorwegbermen vanuit Wallonië. Ook in Wetteren hebben ze zich genesteld langs de spoorweg. Intussen zijn ze met een honderdtal. Omdat de dieren beschermd zijn, plaatste het stadsbestuur oude houten palen waar de muurhagedissen op kunnen kruipen om te zonnen en te rusten.

Omdat Infrabel een nieuwe afsluiting plaatste als buffer tussen de sporen en de naastgelegen fietssnelweg, moesten de houten palen verdwijnen. De nieuwe afsluiting blijkt voor de hagedissen te glad te zijn, ze vallen er af en zoeken dan een nieuwe rustplaats. Om te voorkomen dat te veel hagedissen er worden doodgereden, plaatst de gemeente de oude houten palen terug in de berm.

 

Bron foto: De muurhagedis (Podarcis muralis) © Lucarelli / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels