arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwaluwen verhuizen met geluidstechnologie

2 min. leestijd
De zwaluwtil met geluidsinstallatie. © Regionaal Landschap Leie en Schelde

Het stationsgebouw in Avelgem wordt binnen afzienbare tijd gerenoveerd. Een kolonie huiszwaluwen moet hierdoor tijdelijk op zoek naar nieuw onderdak. Samen met enkele gemotiveerde studenten Elektronica - ICT kwamen we Professor Gobelijngewijs tot een oplossing: een geluidsinstallatie die de vogels naar de til in de buurt moeten lokken.

Sinds jaar en dag is de omgeving van het stationsgebouw van Avelgem de thuis van een kolonie huiszwaluwen. Op termijn wordt het stationsgebouw gerenoveerd. Hierdoor zullen zwaluwen tijdelijk een deel van hun nestgelegenheid verliezen. Een nieuwe geluidsinstallatie moet de kolonie huiszwaluwen helpen verhuizen naar een zwaluwtil in de buurt. Doel is om de vogels met geluid naar de til te lokken, zodat dit op termijn hun nieuwe nestplaats wordt. De nieuwe geluidsinstallatie moet ervoor zorgen dat de kuikens van dit jaar naar de til gelokt worden, zodat zij die volgend jaar als hun geschikte nestplaats zien. 

Voor de ontwikkeling staken de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele gemotiveerde studenten van VIVES Kortrijk de koppen bij elkaar. Samen kwamen ze tot een vernuftige geluidinstallatie, die de vogels dus naar de til moet lokken.

‘De installatie speelt overdag om de tien minuten een zwaluwroep af. Een zonnepaneel, laadregelaar en batterij zorgen voor stroom. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen alvast dat het concept aanslaat!’, vertellen de enthousiaste studenten Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye (Elektronica – ICT, VIVES Kortrijk).

Ter aanvulling van de til en versterking van de kolonie lanceren de gemeente en het Regionaal Landschap in de toekomst nog een oproep aan buurtbewoners om een kunstnestje op te hangen. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen aan het behoud van de kolonie in hun gemeente.

 

Bron foto: De zwaluwtil met geluidsinstallatie. © Regionaal Landschap Leie en Schelde

Gerelateerde artikels