arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Abelia grandiflora
Abelia grandiflora

Er bestaan ruim 30 verschillende soorten waarvan een deel bladhoudend (en minder winterhard) en een deel bladverliezend is. Abelia's hebben kleine bloemen maar bloeien maandenlang en zijn alleen al daarom dankbare tuin- en terrasplanten. Ze worden niet te hoog of te breed en passen dus prima in een kleinere tuin of plantsoen.

Kenmerken

Plantensoort: Heester
Gebruik: Groep, Kleine groep, Parkbeplanting, Solitair, Vakbeplanting
Habitat:
Geef een abelia bij voorkeur een plek tegen een warme muur, uit de noordoostenwind. Vooral bladhoudende soorten hebben zo'n luwe plek nodig om de winter door te kunnen komen. Plant in vruchtbare, goed doorlatende grond.
Min. hoogte: 70 cm
Max. hoogte: 400 cm

Bijzondere kenmerken

Bloeiperiode: Mei - September
Bloemkleur: Rood, Roze, Wit
Bloemen:
Kleine buisvormige bloemen die lekker geuren, in dichte trossen aan slanke, lichtgebogen takken. Elegant.
Herfstverkleuring: Groen
Bladeren:
Glanzend, smal elliptisch tot eirond, maximum 6 cm lang. Sommige cultivars zoals Abelia 'Conti' hebben gepanacheerd blad.
Wintergroen: Bladhoudend, Bladverliezend

Standplaats en vereisten

Lichtregime: Halfvolle zon, Zon
Grond-vochtigheid: Normaal
Grond-zuurtegraad: Kalkrijk, Neutraal
Winterhard: Matig
Zouttolerant: Neen
Plantdichtheid:
1 per vierkante meter
Onderhoud:
Abelia's in pot moeten in de winter een bedekking krijgen of naar een beschutte plek verplaatst worden. In pot zijn ze namelijk gevoeliger voor vorst dan in volle grond. Snoei begin mei, na de laatste nachtvorst. Snij elke keer een derde van de takken helemaal weg: abelia's bloeien het best op jong hout.
Bijzonderheden:
De meeste abelia's zijn matig (-7°C) tot goed (-15°C) winterhard.
Cultivars:
Abelia x florinda is niet helemaal winterhard; Abelia x grandiflora, die semi-bladhoudend is, kan beter tegen strenge vorst en bloeit ook erg lang, met kleine lichtroze bloempjes. Abelia schumannii wordt maximum 2 meter hoog, is bladverliezend en bloeit makkelijk 4 maanden lang.

8 Kwekers met in assortiment Abelia grandiflora

Bekijk de lijst met kwekers