arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Borgerhout | Van Leentstraat

Antwerpen

In het hart van Borgerhout is er een groene stilte-oase te vinden. Een vergeten binnenplein heeft doorheen de jaren haar groene karakter weten te behouden. De oude bomen van deze groenzone zijn verstopt tussen de stedelijke infrastructuur. De straat rondom de zone had een uitgesproken grijs en verhard karakter. 

Ontharding en vergroening Van Leentstraat in Antwerpen-Borgerhout
Ontharding en vergroening Van Leentstraat in Antwerpen-Borgerhout

Een groene parel omgeven door een grijze gordel, spijtig, toch? Dat vonden de straatbewoners ook. Ze vroegen het stadsbestuur om hun straat te vergroenen. De bewoners wilden het groene karakter van het postzegelbusje doortrekken tot aan hun voordeur. En zo geschiedde! Het bestuur ging samen met de bewoners aan tafel zittenom geveltuintjes in te richten. Elke bewoner kreeg de kans om zelf te kiezen hoe diens geveltuin eruit zou zien. 

De groendienst bood ondersteuning aan bij de aanleg. De bewoners staan zelf in voor het onderhoud. Ondertussen hebben enkele bewoners de verantwoordelijkheid op zich genomen om enkele plantvakken in de straat te onderhouden. Zo verlichten ze de werkdruk op de lokale groendienst. Het resultaat is een groene straat met geveltuintjes en plantvakken die elk een eigen karakter hebben. Een ideale toegangspoort naar een groene oase in de stad. 

  • Adres: Van Leentstraat, Borgerhout
  • Oppervlakte: 225 vierkante meter
  • Ontwerp: straatbewoners en stad Borgerhout
  • Aanleg: Temse Verbruggen
  • Beheer: groendienst en straatbewoners