Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Deurne | Speelterrein Groene Sproet

Antwerpen

De Kronenburgwijk in Deurne is sterk verhard en gevoelig voor overstromingen. Daarnaast was er niet voldoende speelweefsel voor de kinderen in de buurt. Om aan deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden wou het stadsbestuur een 'groene sproet' inrichten, een groene stapsteen dus, in het midden van de wijk. 

Speelterrein Groene Sproet in Antwerpen-Deurne
Speelterrein Groene Sproet in Antwerpen-Deurne

De ruimte daarvoor werd gevonden bij een oude houtzagerij. De stad kocht deze gronden op, sloopte het gebouw en reinigde de grond. Het gedeelte dat tegen de straat aan ligt is publiek, een ander gedeelte - tussen de gebouwen in - is semi-publiek. 

De totale oppervlakte van dit project was vroeger een verharde, grijze site. Nu is het een volledig groene zone met een wadi en enkele grote bomen. Die bomen kunnen op termijn als klimbomen fungeren. De link met de houtzagerij van vroeger wordt gelegd door het gebruik van hout. Beton of rubber wordt in deze speelzone amper gebruikt. Kinderen kunnen gebruik maken van allerlei verschillende speelaangelegenheden die zodanig zijn verspreid over het terrein dat ze een parcours vormen. 

Naar de straatzijde toe is dit park open. Naar de omwonenden toe werd een hekwerk geplaatst als afscheiding en klimsteun voor verschillende planten. Op die manier kan er nog meer worden vergroend. 

  • Adres: Ten Nessestraat, Deurne
  • Oppervlakte: 1.900 vierkante meter
  • Ontwerp: gemeente Deurne
  • Beheer: gemeente Deurne