Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Ekeren | Canadezenplein

Ekeren

Op 4 oktober 1944 verlieten de laatste Duitse soldaten het grondgebied van Ekeren en trokken o.a. Canadese eenheden via de De Beukelaerlaan de gemeente binnen. Als eerbetoon herdacht het districtsbestuur deze mijlpaal op 4 oktober 2019 met de omdoping van het grasplein naar ‘Canadezenplein’. Er kwam tevens een gerestaureerd Howitzer kanon op een sokkel, een houten wandelpad dat het monument makkelijk bereikbaar maakt en een zitbank om tot rust te komen. Met de inhuldiging werd er rond het monument terug een grotere zone omgevormd naar intensief grasland, zodat het monument steeds prominent en zichtbaar aanwezig is.

Canadezenplein in Antwerpen-Ekeren
Canadezenplein in Antwerpen-Ekeren

In 2010 startte de groendienst met het omvormen van dit driehoekige grasplein van intensief naar extensief graslandbeheer, in combinatie met een zuiverheidsboord aan de buitenzijde van het plein. Deze zuiverheidsboord laat passanten zien dat er wel degelijk een beheer gevoerd wordt met dit grasland en zorgt tevens dat er geen beplanting over de rijbaan hangt.

Binnen de zuiverheidsboord krijgt de natuur vrij spel. De groendienst tracht met maaien en verschralen op de juiste tijdstippen, een ecologisch waardevol grasland te creëren met diverse bloeirijke soorten, zoals de look-zonder-look, echte koekoeksbloem en fluitenkruid. Bovendien genieten de bestaande, oude kastanjebomen ook mee van het extensieve beheer. Omdat er niet meer wekelijks over hun wortels gereden wordt met de zitmaaier, komt dit de gezondheid van het wortelgestel en de boom in het algemeen ten goede. Zij vertonen minder stressreactie op het maaien en komen beter tot hun recht.

Het Canadezenplein is een mooie combinatie van cultuur, historiek, intensief en extensief beheerd grasland. Het samenspel van diverse kleuren, hoogtes en bloeitijdstippen creëert bijna een heel jaar rond een prachtige aanblik.

  • adres: Canadezenplein
  • oppervlakte: 2.100m² ruw gras + 2.000m² intensief gras en zuiverheidsboord
  • ontwerp, groenaanleg en groenonderhoud: groendienst Ekeren