Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen-Wilrijk | Tuinstraat Aziëlaan

Antwerpen

Welkom in de eerste tuinstraat van Wilrijk, de Aziëlaan. De straat werd heringericht met waterpasserende verharding van gevel tot gevel. Daarnaast zijn er ook infiltratiezones aangelegd. Op deze manier werd de waterdynamiek in deze straat drastisch veranderd. Door het gebruik van speelelementen in de infiltratiezones kregen ze een multifunctioneel karakter. 

Tuinstraat Aziëlaan in Antwerpen-Wilrijk
Tuinstraat Aziëlaan in Antwerpen-Wilrijk

Niet alleen het blauwe, maar ook het groene karakter van deze straat werd opgekrikt. De infiltratiezones werden voorzien van aangepast plantgoed. Daarnaast werden er in de straat ook enkele klimaatbestendige en onderhoudsvriendelijke plantvakken ingericht. De soortensamenstelling van klimaatbestendige vegetatie is fundamenteel verschillend van deze toepasbaar in infiltratiezones. Dit verhoogt de lokale biodiversiteit. Al vanaf de eerste stappen van de ontwerpfase werd er ruimte gereserveerd voor bomen. Door de waterpasserende verharding hebben de bomen voldoende doorwortelbaar volume.

Naast de noden van de bomen werden ook de noden van de bewoners gerespecteerd. Ze werden betrokken bij het ontwerpproces en konden bijdragen aan aan concrete keuzes. Zo kregen de bewoners bijvoorbeeld de optie om tijdens de werken een geveltuin te laten aanleggen. De aanleg werd uit handen genomen en er kon plantgoed gekozen worden uit een vooropgestelde lijst. Nu dragen nagenoeg alle bewoners bij aan het groene karakter van de straat dankzij hun geveltuin. Voor het bewateren van de geveltuinen is er een waterpomp in de straat voorzien. Zo hoeven de bewoners daarvoor geen drinkwater te gebruiken. 

  • Adres: Aziëlaan, Wilrijk
  • Oppervlakte: 1.250 vierkante meter
  • Ontwerp: studiebureau Stad Antwerpen
  • Beheer: groendienst en straatbewoners