arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonheiden | Site De Krekel

Bonheiden

Bonheiden | Site De Krekel

Site De Krekel in Bonheiden

Het Jacques Morrensplein, ook gekend als site De Krekel, verwijst naar de ere-burgemeester die vorig jaar overleed. Hij was de bezieler van het cultureel centrum ‘t Blikveld. Op diezelfde site werden ook het nieuwe administratieve centrum en de bibliotheek gebouwd. De aanleg van de pleinruimte is het sluitstuk van de site.

Het ontwerp bestaat uit een compositie van 2 pleinen in uitgewassen beton die de omliggende openbare gebouwen ontsluiten. De pleinen worden van elkaar gescheiden door boommassieven van streekeigen Grove Den (Pinus sylvestris) met eronder leisteenschilfers die de site een uniek karakter geven. De overige open ruimte is ingevuld met een rijke, gevarieerde beplanting.

Per gebouw is gewerkt met een beplantingsidentiteit. De bibliotheek staat in een zoom van inheemse bufferbeplanting die tevens deel uitmaakt van de groene wand rondom de site. Hier zijn soorten als Ligustrum ovalifoliumAster ageratoides ‘Stardust’, Amelanchier lamarckiiAcer campestre ‘Veldrijk’ en Crataegus monogyna toegepast.

Het glooiende landschap rondom het cultureel centrum heeft een beplanting refererend naar de oorspronkelijke heidevegetatie, met een combinatie van heide, varens, siergrassen en bijenminnende vaste planten. De rijke vegetatie bestaat uit Erica darleyensisGeranium cantabrigiense ‘St. Ola’, Polypodium vulgareAster divaricatusLiriope muscariLuzula niveaGalium odoratumTiarella cordifoliaPolystichum setiferum en Anemone ‘Honorine Jobert’.

Het gemeentehuis wordt in één open, groene vlakte geplaatst met rondom een taludbeplanting bestaande uit Luzula niveaCarex morrowii ‘Mosten’, Athyrium niponicum ‘Pictum’, Heuchera ‘Beauty Color’, Heuchera ‘Brownies’ en Rubus ‘Betty Ashburner’.

In het ontwerp is ook gekozen voor een helder afwateringsconcept. De verharding van de 2 pleinen watert af naar centraal gelegen lijngoten, de overige verhardingen wateren af naar de groenzones. Bovendien werd er een drainagebuis met grindkoffer voorzien zodat het regenwater infiltreert en vertraagd wordt afgevoerd.

  • Ontwerp: Ontwerpbureau OMGEVING, Antwerpen (Berchem)
  • Aanleg infrastructuur: DCA-Rega, Beerse
  • Groenaanleg en -onderhoud: Wegenbouw Sterckx, Geel