Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Balkonrotonde

Brugge

Het openbaar domein is een van de hoekstenen om de stad klimaatbestendig en veerkrachtig te maken. Vanuit de cluster Openbaar Domein wordt systematisch ingezet op toekomstbestendig beleid, ontwerp, onderhoud en vernieuwing van de openbare ruimte. In die geïntegreerde visie en aanpak gaan ontharden en vergroenen hand in hand.

  Balkonrotonde in Brugge
  Balkonrotonde in Brugge

  Net omdat elke vierkante meter telt, werden in Brugge al verschillende acties opgestart en uitgevoerd om de openbare ruimte zoveel mogelijk te vergroenen en te ontharden. De vele kleinschalige onthardingsacties en vooral de som daarvan dragen bij aan de klimaat- en waterrobuuste inrichting van het openbaar domein.

  De balkonrotonde aan de achterkant van het station ziet er met 400 m² extra groen heel wat minder grijs uit. Voorheen was dit plein een betonnen vlakte met enkele bomen aangeplant in kleine grasperken. De uitbreiding strekt zich nu uit tot het midden van het plein. Er werd rekening gehouden met de fietsbewegingen en de looplijnen. Zitbanken zorgen voor een aangenamere beleving.

  De zieke en afgestorven bomen werden vervangen. Voor de nieuwe aanplantingen werd gekozen om vooral de aandacht te vestigen op een constante groenbeleving met het jaar rond bloeiende vaste planten, bloembollen en zomerbloeiers. De hoofdtinten blauw, paars en wit springen hierbij in het oog. Er werden maar liefst 9400 planten aangeplant, samen met vele bloembollen. De plantensoorten werden gekozen door de plantenexperts binnen de stad.

  • Adres project: achterkant van NMBS- station
  • Oppervlakte: 600 m²
  • Ontwerp: Openbaar domein - Ontwerp & Planning, stad Brugge (Cathy Calis)
  • Groenaanleg en onderhoud: Openbaar Domein, stad Brugge