arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Ontharding Koning Albert I-laan

Brugge

De Koning Albert I-laan is een gewestweg die momenteel in beheer is van Agentschap Wegen en Verkeer. Enkel de rondpunten en voetpaden zijn in beheer van de stad. 

Koning Albert I-laan in Brugge
Koning Albert I-laan in Brugge

De straat fungeert als een belangrijke verkeersas en toegangspoort naar het centrum van de stad. Om een groener en kleurrijker beeld van de Koning Albert I-laan te bekomen heeft de stad een reeks onthardingswerken geformuleerd. Deze herinrichtingswerken passen bovendien ook in de visie van het Brugs klimaatadaptieplan, namelijk ontharden en vergroenen als antwoord op hevige neerslag en lange hitte-periodes.

Tijdens de zoektocht naar de locaties om te ontharden werd vooral gekeken naar ingrepen die geen impact hebben op de rijweg voor auto's en fietsers. Overtollige verharde voetpadzones zijn geselecteerd om te gaan ontharden. De groenvoorziening van de 'te ontharden zones' bestaat voornamelijk uit een graszone waarin een hoogstammige boom en voorjaarsbloeiende bloembollen geplant worden. In de bestaande graszones worden ook voorjaarsbloeiende bloembollen aangeplant. 

De gekozen groenvoorziening sluit aan op de bestaande groenelementen (bomen met gras) en versterkt het uniforme beeld van een groene laan met grote bomen. 

Dit project in cijfers: 35 nieuwe hoogstammige bomen, 883 vierkante meter ontharde oppervlakte, 38.000 nieuwe bloembollen (drie soorten narcissen) en 509 vierkante meter nieuwe vaste plantenborders.

  • Adres: Koning Albert I-laan, Brugge
  • Oppervlakte: 6.500 vierkante meter
  • Ontwerp: stad Brugge
  • Beheer: stad Brugge en uitbesteding vanaf 2023