arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Deerlijk | Ontharding voortuinen Koningswijk

Deerlijk

De koningswijk is een typische Vlaamse wijk, gebouwd een 40-tal jaren geleden. Gezien de leeftijd was het ondertussen nodig om paden en het groen te vernieuwen. De vernieuwing is het gevolg van de ambitie om heel wat plaatsen in Deerlijk mooier, toegankelijker en onderhoudsvriendelijker te maken. De oude paden bestonden uit grote tegels en lagen zeer oneffen. De nieuwe paden zijn aangepast rekening houdende met fietsers, wandelaars en mensen met een beperking. 

Ontharding voortuinen Koningswijk in Deerlijk
Ontharding voortuinen Koningswijk in Deerlijk

Langs het Fabiolapad krijgen de inwoners nieuwe voortuinen. De voortuinen zijn openbaar domein, maar werden vroeger willekeurig ingericht door de aanpalende inwoners. 

Deze voortuinen werden onthard en ingericht met vaste plantenborders. De wijk kreeg er ook een stukje bloemrijk en zoemrijk grasland bij. Na amper één seizoen staan de plantenborders al goed dicht. Zoemrijke graslanden waren vroeger de norm, maar door verontreiniging, bestrijding met herbiciden en intensief landbouwgebruik is dat niet langer het geval. 

In samenwerking met 'Stadlandschap Leie en Schelde' wordt er daarom actief ingezet op het omvormen van bestaande graslanden naar zoemrijke graslanden. Wie er woont kan zeker beamen dat dergelijke graslanden visuele pareltjes zijn. Deze zijn dan bovendien nog bijzonder waardevol voor de lokale biodiversiteit, want bloemen zetten de deur open voor de komst van heel wat insecten en zijn dus meer dan alleen bloemen.

De jury was getuige van de grote kwaliteitsverbetering. De vaste planten stonden mooi in bloei en gaven een zeer aangename, frisse indruk aan de wat verouderde wijk. De jury was getuige van hoe je met relatief kleine ingrepen jaar op jaar een wijk terug kan laten bloeien. 

  • Adres: Fabiolapad en Albertpad, Deerlijk
  • Oppervlakte: 340 vierkante meter
  • Ontwerp: gemeente Deerlijk
  • Aanleg: Steenhaut bv te Deerlijk
  • Beheer: De Waak te Kuurne