arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Deerlijk | Speelnatuur Chiro Joeki

Deerlijk

Het vroegere speelterrein aan de Chiro was een monotoon intensief gemaaide grasvlakte. Op verschillende plaatsen op het terrein werden wadi's aangelegd. Deze verlaging in de grond zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien tijdelijk water kan worden opgevangen en stelselmatig in de bodem sijpelen. Zo voorkomen we dat het regenwater afvloeit naar de riolering. 

Speelnatuur Chiro Joeki in Deerlijk
Speelnatuur Chiro Joeki in Deerlijk

Rondom het terrein werden streekeigen struiken aangeplant als groenbuffer. Deze mooie bloeiende en besdragende struiken trekken vlinders, bijen en vogels aan. Ze vinden hier voedsel- en nestgelegenheid. 

Het vlakke speelterrein werd omgevormd tot een avontuurlijk en dynamisch speelterrein. De speelheuvels variëren in hoogte en breedte, met een maximum van twee meter hoog. Tussen de heuvels is een grasvlakte voorzien ter grootte van een volleybalveld, hier is ook plaats voor andere spelen zoals voetballen of kubben. Op de hoogste speelheuvel is een speelplatform. Tijdens de activiteiten van de jeugdbeweging kan deze dienen als leidersplatform om het volledige terrein te overzien. 

Natuurlijke spelelementen stimuleren de creativiteit en verbeelding. Ze zijn daarom aanwezig over het gehele speelterrein in verschillende vormen. In het speelbos werd een kampenzone voorzien en een grotere wadi met boomstambruggen. Op de open grasvlakten prikkelen boomstammen, wilgentunnels en -hutten de avontuurlijkheidszin van kinderen. Een grote plantactie gaf het startschot.

  • Adres: Kardinaal Cardijnlaan, Deerlijk
  • Oppervlakte: 9.985 vierkante meter
  • Ontwerp: Stadlandschap Leie en Schelde
  • Aanleg: Grondwerken Pol vande Kerckhove, Bissegem
  • Beheer: De Waak, Kuurne