Het Genkse stadscentrum kent een aanzienlijk niveauverschil. Met de komst van een nieuwe appartementsontwikkeling kwam de vraag om een verbeterde voetgangersverbinding tussen het hoger en het lager gelegen centrumgebied te voorzien. Om deze verbinding te realiseren, werd de pastorijtuin, die vroeger volledig afgesloten was en een privékarakter had, grotendeels publiek toegankelijk gemaakt.
De toegangs- en garagepoort behorende tot de pastorij werd gecontroleerd open gesteld. Een aanzienlijk deel van de tuin werd heringericht als een compacte parkzone met hierin een verbindende trappenpartij geïntegreerd. Om voldoende privacy voor de aanpalende percelen te garanderen, werd het pad omgeven door groen en werden op strategische plekken groenschermen of hagen aangeplant. Bijkomend is er zowel onderaan als bovenaan de trap- penpartij de mogelijkheid om de tuin af te sluiten.
De trappenpartij door de pastorijtuin is uiteraard uitgerust met de nodige leuningen en markeringen zodat de zone voor iedereen maximaal toegankelijk is. Voor mensen met een rolstoel of een rollator die even gemakkelijk de verbinding met het stadshart moeten kunnen maken, werd er in de groene zoom rond de kerk een bijkomende hellingbaan aangelegd. Dit tracé werd voorzien van de nodige rolstoelbeveiliging en rustbordessen. De hellingbaan vertrekt, net zoals de trappenpartij, vanaf het nieuwe pleintje van de appartementsontwikkeling en leidt naar het lager gelegen plein, waar zich ook de hoofdtoegang tot de Sint-Martinuskerk bevindt. Vanaf hier kan ook voor deze bezoekers op een eenvoudige manier aansluiting gemaakt worden met de winkelstraten.
- Adres: verbinding Molenstraat - Berglaan
- Oppervlakte: ca. 2.000 m²
- Ontwerp: Tractebel Engineering, Hasselt
- Groenaanleg en groenonderhoud: Jan Roebben, Bilzen