arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gent | Begraafplaats Gentbrugge

Gent

Gent | Begraafplaats Gentbrugge

Begraafplaats in Gentbrugge

In het ereperk op de begraafplaats vonden 249 burgerslachtoffers van bombardementen in 1943 en 1944 een laatste rustplaats. Na bijna 75 jaar wordt het moeilijk voor de nabestaanden om de graven te onderhouden. Daarom greep het stadsbestuur in en reinigde en beplantte de graven.

Brunnera vormt het hoofdbestanddeel van de lange stroken waarin de graven staan. Deze plant vult borders mooi op en laat weinig onbegroeide ruimte over. Deze plantenlaag is vooral ecologisch belangrijk want ze zorgt voor voldoende bescherming en fungeert als voedingsplaats voor insecten. Ook staan er hier iris en herfstanemoon die elkaar afwisselen en zo de cadans van de graven benadrukken. Deze planten komen net boven de graven uit maar overheersen toch niet. De nabloei van de irissen geeft oranje fakkels, die kunnen vergeleken worden met vuurmonden en brandhaarden. Ze roepen zelfs associaties op met een tweede leven na de dood.

Phlox en Ceratostigma vormen een ‘kruidlaag’ met een hoogte van 10 tot 40 cm. Ze staan aan de randen en zorgen ervoor dat ongewenste kruiden geen kans krijgen.

De gevarieerde beplanting creëert gelaagdheid, die er samen met een lange bloeiperiode voor zorgt dat veel insecten worden aangetrokken. De planten zijn stuk voor stuk gekozen omwille van hun nectarproductie. Ze trekken zowel honingbijen als solitaire bijen, hommels en andere nectarminnende insecten aan. Door de zandbodem en het regelmatig verstoren bij het begraven of ontgraven krijgen grassen geen kans om stevig te wortelen. Ideaal voor solitaire zandbijen, die dan ook talrijk aanwezig zijn.

Deze vaste plantenborder is zodanig uitgekozen dat er vanaf april tot en met oktober altijd iets in bloei staat. Zo is het aangenaam voor bezoekers om er even te verpozen.

Vele begraafplaatsen ogen vaak chaotisch door de felle kleuren van bloemen en planten. Hierdoor is er vaak een gebrek aan visuele rust op een plek waar dat net erg nodig is.

Bij het ereperk werd ervoor gekozen om binnen hetzelfde kleurenspectrum te blijven, van lila-blauw tot lila-roze. Niet te opvallend, maar rustgevend en aangenaam om naar te kijken.

  • Adres: Gentbruggeplein 9, Gentbrugge
  • Ontwerp: Stadsbestuur (B. De Witte)
  • Groenaanleg en -onderhoud: Onderhoudsploeg Gentbrugge