arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gent | Drie'S Oostakkerdorp

De stad Gent startte vijf jaar geleden met plannen om Oostakkerdorp én omringende straten groener te maken. Het ontwerp draagt de naam Drie'S. Een dries is een openbare dorpsruimte begroeid met gras en hoogopgaande bomen die in het verleden werd gebruikt als verzamelplek voor kuddes vee uit het dorp, voor ze naar de heide of groenlanden gingen of nadat ze terugkeerden. Drie komma S staat voor: Spelen, Sfeer en Samenkomen. De drie krachtlijnen van het ontwerp, gebaseerd op de kenmerken van het gebied en de wensen van de omwonenden. 

Drie'S in Oostakkerdorp
Drie'S in Oostakkerdorp

Er zijn twee regenwaterfietsen waarmee de spuitfontein in werking treedt en regenwater afkomstig van het kerkdak omhoog spuit. Ook werden er stap'rotsen' voorzien, draaiboomstammen, gerecupereerde grafstenen en kunstzinnige elementen. In de toekomst worden nog twee speelzones voorzien voor verschillende leeftijden, hiervoor gaat de stad in overleg met jongeren over hun wensen. 

De ruimtelijke sfeer is behouden door vier monumentale veteranenbomen in combinatie met kenmerkende driesbomen. Deze werden versterkt met een collectie bomen zodat de weg afgeschermd wordt. De bomen worden gecombineerd met een gevarieerde onderbeplanting. Langs de uitgewassen betonpaden zijn vaste plantencombinaties voorzien. Zij zorgen het gehele jaar voor kleur, fleur en structuur. Er werd gekozen voor plantensoorten die goed zijn voor de biodiversiteit, zoveel mogelijk inheems, bijen-, insecten- en mussenvriendelijk.

Het binnenplein is een groene 'weide' met de kerk en kiosk als blikvangers. Het is een plaats om te ontmoeten, samen te komen, te picknicken, kermissen en andere activiteiten te organiseren. Samenkomen staat hier centraal.

  • Adres: Oostakkerdorp, Gent
  • Oppervlakte: 1.500 vierkante meter
  • Ontwerp: stad Gent
  • Beheer: stad Gent