In 2018 kreeg Gentbrugge er dit nieuwe wijkpark bij. In de 19e eeuw was het een plantenkwekerij, in de 20e eeuw een fabriek voor staaldraad. Het park bevat nog heel wat
knipogen naar dit verleden.
Geschiedenis
In de 19e eeuw moet het tuinbouwbedrijf van Louis Van Houtte dat ook een internationaal bekende tuinbouwschool bevatte, een indrukwekkend gezicht zijn geweest. Louis Van Houtte werd de Gentse tuinbouwprins genoemd want in zijn serre slaagde hij er als eerste in Europa in om de waterlelie Victoria regia te kweken.
De prestatie was zo bijzonder dat ze met een parknaam werd beloond. In de 20e eeuw stond er een draadtrekkerij. Nog later was er een buurtparkje, dat bij de heraanleg verdubbelde in oppervlakte. Een nieuw deel werd toegevoegd, het bestaande deel werd met speelterrein opnieuw ingericht.
Oud Gentbrugge in volle ontwikkeling
Deze wijk waar het park is gevestigd werd de laatste jaren erg opgewaardeerd . Zo zijn er het Arbedpark, de nieuwbouwprojecten Den Draad en Rute en het fietspad langs de Schelde dat verschillende groenzones met elkaar verbindt. Ook de (her)aanleg van het Victoria regiapark past in dit plaatje.
Een parkontwerp met het verleden als leidraad
De verhoogde kweekbedden in het park springen meteen in het oog. Ze verwijzen naar het voormalige tuinbouwbedrijf. Een deel van de kweekbedden werd in beheer gegeven aan de buurtvereniging Den Draad die er moestuiniert.
De kweekbedden die werden ingezaaid vormen een leuk spelelement voor kinderen. Een aantal bomen in het park dateert nog uit de tijd van de plantenkwekerij. Het spreekt voor zich dat ze behouden bleven. Het gaat om beuken, platanen en esdoorns. Aan een zijde werden de bomen aangevuld met onderbeplanting.
Ook de jonge bosvegetatie die zich spontaan ontwikkelde bleef bewaard. In de oude boszone, een restant van de vroegere kwekerij, werden onverharde bospaden gemarkeerd en begeleid door een decoratieve band, die door de boomkruinen loopt en afbeeldingen bevat van de voormalige kwekerij.
Ook de planten verwijzen naar Louis Van Houtte. Er zijn soorten die hij vroeger kweekte, zoals de Azalea ‘Van Houtte flore pleno’, Malus baccata en Spiraea vanhouttei.
Open en geborgen delen
Het park bestaat uit een open en een meer geborgen deel. Het centrale, open veld met picknickbanken nodigt uit om te ontmoeten, te voetballen of te spelen. Tussen het grasveld en de appartementen werd een wadi aangelegd die water opvangt van de daken van de gebouwen van het achterliggende bedrijventerrein.
Een groenbuffer met trage weg zorgt voor een groene corridor als verbinding met de aanpalende tuinen. Een logische padenstructuur voor fietsers en voetgangers ontsluit het park met de omgeving. Waar mogelijk werden de parkpaden gecombineerd met de nodige brandwegen.
De speelzone heeft een meer geborgen karakter want het is ingesloten door bomen en door bosvegetatie die zich spontaan ontwikkelde. Kinderen worden uitgedaagd om op ontdekking te gaan tussen de bomen. Maar ze kunnen zich evengoed uitleven op speeltoestellen waarvan er ook op een verhoogd bed werden geplaatst. Zo zijn er een nestschommel, een serre om op te klimmen, als verwijzing naar vroeger, en een
glijbaan.
Oudere kinderen kunnen hun evenwicht testen op een avontuurlijk parcours, onder het toeziend oog van bezoekers, die op een bank kunnen verpozen. Het park biedt structuurvariatie op het vlak van beplanting met bos, struweel, solitaire bomen en graslanden.
- adres: Oude Brusselseweg/Kleemburg, Gentbrugge
- oppervlakte: 2,5 ha
- ontwerp: groendienst (Jo Behaeghe)
- groenaanleg en onderhoud: Sportinfrabouw (Essen)