arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gent | Vogelenzangpark

Gent

Het Vogelenzangpark is een historisch restant van de tuin van Villa Voortman. Met het verdwijnen van de grootste woonblok achteraan het park, verdween de functionaliteit van de asfaltlus doorheen het park en werd dit een oorzaak tot overlast. Het park was onderhevig aan sluipverkeer, met hoge druk op het groen, de bodem en de oude bomen als gevolg. De verharding werd opgebroken en vervangen door een betonpad op maat van de parkgebruiker. 

Ontharding van Vogelenzangpark in Gent
Ontharding van Vogelenzangpark in Gent

In de zones buiten het tracé van de oude asfaltbaan werd het pad in opbouw aangelegd om geen schade te veroorzaken aan boomwortels. Het pad maakt een slingerende beweging om zo terug de sfeer van de Engelse landschapsstijl te creëren die eigen was aan de tuin Villa Voortman. 

Het meest markante bestaande groen in het voormalig ontwerp zijn de monumentale bomen die nog restant zijn. In het nieuwe ontwerp vormden de bomen de basis van het ontwerp. Door het pad weg te trekken van de weg en een border te voorzien werd een omsloten geheel gecreëerd, de gekozen heestersoorten zijn voor deze border laagblijvend om de sociale controle te behouden. 

Het intensief beheer werd aangepast tot extensief en halfintensief beheerde zones. Met het halfintensief maaibeheer werd een secundair slingerend wandelpad gecreëerd. De speelzone werd afgeschermd door het graven van enkele ondiepe wadi's om een lichte barrière te vormen tussen de spelende kinderen en wandelaars/fietsers op het pad. Er ging ook aandacht uit naar integrale toegankelijkheid bij het uitwerken van de speelzone waarbij via een halfverhard pad tot de speelzone kan gereden worden met een rolstoel.

  • Adres: Vogelenzang, Gent
  • Oppervlakte: 5.400 vierkante meter
  • Ontwerp: stad Gent
  • Beheer: stad Gent