In januari 2018 startte het stadsbestuur samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en het Agentschap voor Natuur en Bos met een groots project op het domein De Bever. Vijverherstel, heideherstel en het aanleggen van een avontuurlijk belevingspad waren daarbij de hoofddoelstellingen. Hoewel de natuur nog een tijdje nodig heeft om zich volledig te herstellen, is de eindhalte van de werken bereikt. Op 2 december 2018 vond dan ook een feestelijke heropening plaats.
Domein De Bever is al van in de jaren ‘60 een recreatieoord voor jong en oud. Vroeger kon je er roeien, vissen of schaatsen. Nu wordt er veel gewandeld in de natuur. Maar doordat de natuur jarenlang haar vrije gang ging, was het domein dringend toe aan een facelift. Op vraag van de stad werkte het RLLK een natuurherstelproject uit.
Parelvederkruid
De aanzet van het project was het parelvederkruid, dat een groot deel van de vijver overwoekerd had. Deze plant leeft graag in voedselrijke wateren, maar is een bedreiging voor andere fauna en flora. Als deze plant zijn gang mag gaan dan groeit de vijver volledig toe, met zonlicht- en zuurstofafname tot gevolg. De overlevingskansen van andere waterplanten en -dieren zouden dan sterk slinken. Dus stond men voor de keuze om ofwel de vijver dicht te gooien, ofwel om de vijver volledig te ontdoen van het parelvederkruid. Met het oog op een kwaliteitsvol voortbestaan van de vijver, koos het stadsbestuur voor het laatste. Dit vroeg om verschillende maatregelen. Zo werden de bomen aan de rand van de vijver grotendeels gekapt. De bladeren, die ieder najaar in het water vielen, vormden nl. een te grote voedselbron voor de exoot. Daarna werd de vijver volledig leeggepompt zodat het slib kon drogen alvorens het
samen met het parelvederkruid werd verwijderd. Er gebeurden diverse afvissingen waarbij de vissen een nieuwe thuis kregen in andere wateren.
Het parelvederkruid in één keer uitroeien ging niet, dus werkte de stad samen met het RLLK een nazorgtraject uit. De komende jaren wordt de plant systematisch met de hand verwijderd opdat deze woekerplant volledig verdwijnt.
Biodiversiteit
De eilandjes werden afgegraven tot onder het waterniveau zodat er terug riet op kan groeien en spontaan kan bebossen. De randen van de vijver kregen een natuurlijk en zandig karakter. Zo krijgt hier de heikikker, een Europese topsoort die men op termijn hoopt te verwelkomen, alle kansen om te overleven. Dit diertje heeft een natuurlijke, visvrije vijver nodig met zuiver water. Langs de zandige randen verstopt het vrouwtje haar eitjes. Maar ook de aanwezigheid van vochtige heide is voor deze kikker een voorwaarde om te overleven. Hiervoor werd een bestaande open plek in het bos van ca. 1 ha omgevormd zodat
zich hier heide kan ontwikkelen.
Niet enkel de heikikker profiteert van de natuurherstellingswerken maar ook andere soorten: de water vleermuis, de beekprik, de gevlekte witsnuitlibel, ... En ook de waterplanten die zich zullen ontwikkelen in de vijver vormen een onderdeel van deze Europese topnatuur. Dit project is zeker geslaagd te noemen, niet enkel omdat het vijverprobleem werd opgelost, maar ook omdat de natuurherstellingswerken het domein De Bever optillen naar een hoger niveau.
Het Beverpad
Er werd ook een beleef- en ontdekkingspad aangelegd, nl. het Beverpad. Dit kronkelt over een afstand van 2 km langs hooilanden, de vijver en de nabijgelegen bessenplantage. Naast een aantal educatieve elementen bevat het pad ook heel wat speelelementen zoals een vlonder en een uitkijktoren
met uitzicht over de bessenplantage. Met dit belevingspad wil de stad de recreatie op het domein uitbreiden, mensen meer doen vertoeven in de natuur en hen deze natuur ook echt doen beleven.
Website 'Beleef De Bever'
De stad heeft samen met het RLLK ook een communicatiecampagne gevoerd. De inwoners konden de voortgang van het project en de werken via verscheidene mediakanalen volgen: o.a. werfborden, onderleggers in de plaatselijke taverne, infoblad, infowandelingen, ... Speciaal voor dit project werd de website http://www.beleefdebever.be ontwikkeld.
- Adres: Beverbekerdijk 50
- Oppervlakte: 4,5 ha vijver- en heideherstel, en belevingspad van 5 km
- Ontwerp: Regionaal Landschap Lage Kempen
- Groenaanleg en onderhoud: Stadsbestuur, De Winning, Regionaal Landschap Lage Kempen