arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Harelbeke | Harlemboislaan

Harelbeke

Naar aanleiding van de sloop van een kaartershuisje werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om de bijhorende, weinig toegankelijke groenzone volledig te herbekijken. Met de omvorming wou men er een bescheiden ontmoetingsplaats voor jong en oud van maken. Het is een ideale zone om enkele natuurlijke speelelementen te integreren, in combinatie met het opwaarderen van de biodiversiteit, de belevingswaarde en het educatief karakter. Aangezien er een speelplein verderop is, was het niet de bedoeling om speeltoestellen te plaatsen.

  Harlemboislaan in Harelbeke
  Harlemboislaan in Harelbeke

  De omvorming is er gekomen na overleg met verschillende belanghebbenden. Zo werden met ‘StadLandSchap Leie en Schelde’ (SLS) de potenties van speelnatuur voor deze groenzone bekeken. Hun voorontwerp werd enthousiast onthaald door debuurtbewoners. Ook de MOS-werkgroep van de school, die de groenzone actief wou gebruiken, bracht bruikbare ideeën aan. Uiteindelijk werd het ontwerp uitgewerkt en gefinaliseerd.

  Er werd een ondiepe wadi gegraven en met de uitgegraven aarde werd een speelberm gevormd. Er werd een zone voorzien voor het bouwen van kampen of om creatief te zijn met takken en hout. Enkele liggende stammen kunnen dienen als speelelement.

  De bomen werden behouden, maar de weinig attractieve heestermassieven werden gerooid. In de plaats kwam er een fruitzone met klein fruit en twee appelbomen. Er werden nestkastjes opgehangen en een insectenhotel geplaatst. De zone hierrond werd ingezaaid om een bloemenweide te creëren. De andere open vlakken werden ingezaaid met een klassiek grasmengsel. Als groene buffer t.o.v. het verkeer werd een haag aangeplant, aangevuld met een takkenwal. Zo verhindert men dat kinderen verstrooid of spelend de straat oplopen.

  • Adres: Harlemboislaan-Zavelstraat
  • Oppervlakte: 2000 m2
  • Ontwerp: stad Harelbeke i.s.m. StadLandSchap Leie en Schelde