arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hasselt | Daktuin stadhuis

Bij de bouw van het nieuwe stadhuis werd een groendak van 835m² rondom de volledige 3e verdieping geïntegreerd. De daktuin combineert verschillende functies, zoals het creëren van een groene buitenruimte, waterbuffering en het stimuleren van de biodiversiteit. De beplanting vormt een groene lijn op het sobere en strakke gebouw dat vooral uit glaspartijen bestaat.

    Daktuin stadhuis in Hasselt
    Daktuin stadhuis in Hasselt

    De buitenruimte sluit aan op de refter en biedt ruimte voor informele samenkomsten. De tuin wordt omzoomd door groen dat is afgescheiden met een metalen hekwerk. Alle binnenruimtes hebben zicht op de tuin. De verhardingen en plantvakken hebben dezelfde moderne, hoekige en strakke vormgeving als het gebouw. De beplanting daarentegen voelt natuurlijk, los en informeel aan en vormt een prairietuin. Het substraat is vulkaangesteente met een goede wateropnamecapaciteit en doorlaatbaarheid. De laagdikte van 40 cm bood de mogelijkheid voor een kruidachtige beplanting , opgebouwd in verschillende hoogtes en strategisch geplaatste sierheesters. De vegetatie bestaat uit zorgvuldig geselecteerde meerjarige vaste planten en grassen. Er werd rekening gehouden met bloeiperiode, hoogte, insect vriendelijkheid, droogtetolerantie, decoratieve waarde in de winter en een natuurlijke uitstraling. Accenten zijn de meerstammige Osmanthus heterophyllus die veel nectar leveren in het najaar.

    De heesters geven geborgenheid of verhullen voorzieningen van het gebouw. Een druppelbuissysteem voorziet de beplanting van gerecupereerd regenwater. Een insectenhotel en vogelnestkasten verhogen de biodiversiteit. Planologisch gezien heeft het groendak een meerwaarde in de dichtbebouwde stadsomgeving zonder op grondniveau aan ruimte in te boeten. De waterbuffering gebeurt door het speciale substraat en door langzame waterinfiltratie tussen de verhardingen. Temperatuurregeling komt voort uit het isolerende effect van het groendak. Ook de neerslagverdamping vanuit het substraat en de beplanting hebben een sterke invloed op de warmtehuishouding.

    • Adres: 't Scheep, Limburgplein 1
    • Ontwerp: BuroLandschap (Tongeren)