arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Heusden-Zolder | Groen hart Zolder

Heusden-Zolder

Het groenproject omvat de site rond het cultuurcentrum het Woutershof, basisschool Beekbeemden en de gemeentelijke sporthal. Deze omgeving onderging een duurzame herbestemming. Hiervoor werd een masterplan uitgewerkt met aandacht voor sport, onderwijs en gemeenschapsvoorzieningen, waar natuur centraal staat.

Heusden-Zolder - Groen hart zolder
Heusden-Zolder - Groen hart zolder

Deze vergroende site sluit aan bij een andere groenzone, maar was gescheiden door een weg. Om één grote, rustige, aaneengesloten en groene omgeving te creëren werd de weg geknipt en vervangen door een groene verbinding. Ook op de basisschool is vergroening doorgetrokken door een groene speelplaats, bloemrijke aanplantingen, groendaken (sedums), meerdere wadi’s en wateropvang. Rondom de wadi’s wil men een broekbos met nat grasland ontwikkelen. Op de locatie van het oude schoolgebouw wordt alles afgebroken, onthard en omgevormd, zodat ook dit deel kan aansluiten op het omliggende natuurgebied. Doorheen de gehele site zijn verschillende soorten beplanting gebruikt om zo een biodivers mogelijke beplanting te bekomen met onder andere: open grasvlaktes, bloemrijk grasland, variatie aan heesters, bomen en vaste planten.

Het project Groen Hart Zolder sluit aan bij het Domherenpark waardoor dit erfgoed wordt ontsloten. De historische ringgracht wordt gebruikt om het hemelwater van de omliggende straten op te vangen. Het Voetgangersbrugje over de gracht verhoogt de belevingswaarde.

  • oppervlakte: 40.000 m2
  • ontwerp: Q-BUS Architectenbureau en adviesbureau D&A
  • beheer: Colas
  • contact: Wim Gybels
  • adres: Dekenstraat, Zolder