Als gevolg van pesticidevrij groenbeheer werd de begraafplaats met veel verstening en grindpaden omgevormd. Graven waarvan de concessie is verlopen worden stelselmatig opgeruimd. Hierdoor ontstaan er open plekken die ofwel ingezaaid of beplant worden. Zo krijgt de begraafplaats geleidelijk aan een parkachtig karakter. Om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de inwoners werden er 3 concepten uitgedacht.
Herdenkingsboom
Omdat graven verwijderen gevoelig ligt bij de bevolking werd figuratief een herdenkingsboom opgericht die bestaat uit een combinatie van inox en okanhout. Op de boom zijn de symbolen alfa en omega verwerkt die het oneindige symboliseren en verwijzen naar Gods almacht. Voor ieder weggehaald graf wordt er een naamplaatje voorzien aan de herdenkingsboom. Errond is een vasteplantenperk aangelegd.
Sterretjesweide
Als laatste rustplaats voor doodgeboren kindjes werd er een sterretjesweide voorzien. Ze bestaat uit een afgebakend gebied met in het midden eveneens een symbolische boom met zitbank. De aangewende materialen zijn cortenstaal, inox en bankirai. In de kroon worden kinderen voorgesteld die vanuit de stam doorgroeien naar de kruin waarin ze verstrengeld en met elkaar verbonden zijn. Ze vormen een levensboom waarvan de takken naar de hemel reiken. Er is gekozen voor zowel een symbolische als onderhoudsvriendelijke beplanting. Zo is er ‘gebroken hartje’ (Dicentra) gebruikt als verwijzing naar het verdriet dat de ouders doorstaan. Ook Briza media is gebruiktvanwege het hartvormig aartje.
Herdenkingszone oudstrijders
Zoals op de begraafplaats van Hooglede wordt er binnenkort ook hier een zone ingericht voor de oudstrijders. In overleg met de oudstrijdersbonden werd een cortenstaalplaat ontworpen met uitgelaserde soldatenfiguren, met erboven een vredesduif en de roep naar nooit meer oorlog. Aan de voet is er een passend gedicht geschreven. De authentieke kruisen van de oudstrijders werden gezandstraald, gegalvaniseerd en opnieuw geschilderd.
- adres: Grijspeerdstraat 8B, Gits
- ontwerp herdenkingsbomen en
- monument: gemeentebestuur (Isa Verstraete en Chris Anne)
- uitvoering: DVS Works, Roeselare en technische dienst
- groenontwerp: gemeentebestuur (Francky Roelens en Sophie Wittouck)
- aanleg en onderhoud: technische dienst